Duurzaamheid onderdeel Taxatierapport Woonruimte

0

Vanaf 1 april 2018 is het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte ingegaan. Dit model vervangt het model Taxatierapport financiering woonruimte van 2017. In alle taxatierapporten is voortaan informatie opgenomen over energiebesparing.

Het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte is tot stand gekomen door een brede samenwerking tussen de organisaties NRVT, CHF, NHG, NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar. Voor taxaties ten behoeve van woningfinanciering is dit model de standaard in Nederland en verplicht voor taxaties met NHG.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk nieuw onderdeel van het Model Taxatierapport Woonruimte 2018. Sinds 1 april wordt in alle taxatierapporten informatie opgenomen over energiebesparing. In het taxatierapport benoemt de taxateur welke energiebesparende voorzieningen aanwezig zijn in de woning en welke maatregelen nog genomen zouden kunnen worden.

Verbeteringen

Het nieuwe model heeft als doel de kwaliteit van taxaties en het validatieproces te verhogen. Verbeteringen die zijn doorgevoerd hebben onder andere betrekking op de onderbouwingsmethodiek bij de vergelijking met referentieobjecten (hiervoor wordt de referentievergelijker toegevoegd als vast onderdeel van het rapport) en het toevoegen van de uniforme meetstaat en uniforme verbouwingsspecificatie als bijlage bij het taxatierapport.

André Schots, voorzitter Expertcommissie Wonen van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) licht in onderstaande video de belangrijkste veranderingen toe.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.