Duurzaam wonen: het verschil tussen willen en doen

0

In het tweede kwartaal van 2018 zijn er in Nederland bijna 87.000 hypotheken afgesloten. Met een toename van 2,5% is dit de laagste groei sinds 2013. Dit blijkt uit De Hypotheekupdate van IG&H over het tweede kwartaal van 2018. Net als in het vorige kwartaal nam het aantal startershypotheken af met maar liefst 11%.

Het marktaandeel van de regiepartijen stijgt in het tweede kwartaal van 2018 naar bijna 18%. En bereikt daarmee het hoogste niveau sinds 2016. “Vooral deze partijen weten te profiteren van de groeiende oversluitmarkt. We merken in de hele markt dat partijen innovatiever worden in het aantrekken en behouden van klanten nu de groei van de markt afremt. Zo zetten partijen bijvoorbeeld steeds vaker in op het aanbieden van mogelijkheden tot verduurzaming van de woning”, Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H.

De wil is er

Uit aanvullend onderzoek van IG&H naar de drijfveren rond het verduurzamen van de woning blijkt dat 56% van de ondervraagden zijn of haar woning wil verduurzamen. Tegelijkertijd geeft 75% van hen hierbij aan nog geen actie te hebben ondernomen. “Opvallend is dat slechts een derde van de ondervraagden de bank als logische partner ziet bij de verduurzaming van hun woning. We zien een mooie ambitie op verduurzaming, maar tegelijkertijd worstelen banken en verzekeraars met het realiseren hiervan. Onze overtuiging is dat als partijen hun ambities écht willen waarmaken, ze diverser, gerichter en proactiever moeten zijn in hun aanbod.”

Kwartaalcijfers 

Het aantal hypotheken voor doorstromers nam het afgelopen kwartaal met 4% af. Het aantal oversluiters steeg daarentegen met bijna 36% naar een recordhoogte van 24.000 hypotheken op kwartaalbasis. Hiermee is het aantal oversluiters voor het eerst groter dan het aantal starters”, stelt Smit vast.

De gemiddelde hypotheeksom steeg in het tweede kwartaal met 1,8% naar 306.000 euro. Voor doorstromers steeg deze met 2,6% naar 354.000 euro en voor starters steeg de gemiddelde hypotheeksom met 3,4% naar 249.000 euro. De gemiddelde hypotheeksom voor oversluiters is met 279.000 euro nagenoeg gelijk gebleven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.