Duurder recreatieaanbod langer in de etalage

0

In 2022 zijn in ons land ruim 5.600 recreatiewoningen verkocht. Dit is een daling van ruim 7% ten opzichte van 2021. De gemiddelde verkoopprijs steeg in die vergelijking met 25% naar bijna 223.000 euro. Dit en meer blijkt uit het NVM-rapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen 2022’.

Rieks van den Berg, bestuurslid Vakgroep Wonen van de NVM: “Langzaamaan zien we onbalans ontstaan tussen de vraagprijzen van het aanbod en de verkoopprijzen van de transacties. In de wat lagere prijsklassen lopen de verkopen goed door. Tegelijk zijn de vraagprijzen gestegen door duurdere nieuwbouw. Het duurdere aanbod vindt minder gemakkelijk een nieuwe eigenaar.

We merken dat naast de verhoogde overdrachtsbelasting ook de discussie over de belastingheffing in box 3 wel degelijk effect heeft op de eigenaren en potentiële kopers van recreatiewoningen. Het ene wolkje aan de lucht kan daardoor zomaar uitgroeien tot een dikker wolkendek.”

Precies de vraagprijs afgetikt

De gemiddelde vraagprijs op 1 januari 2023 is in vergelijking met dezelfde datum een jaar terug met 7% gestegen tot 327.000 euro. De vraagprijs is volgens de NVM de laatste jaren hard gestegen door een hoger aandeel duurdere nieuwbouw recreatiewoningen in het te koop staande aanbod. “Het aanbod in de hogere prijsklassen stijgt door, terwijl het aandeel woningen onder een ton juist terugloopt. Het is de vraag hoe dat gaat doorwerken in de markt.”

Circa 52% van de door NVM-makelaars verkochte recreatiewoningen zit inmiddels boven de 200.000 euro. Dit was in 2021 nog 46%. Van deze woningen viel vorig jaar 9% in het segment boven de 500.000 euro, wat in 2021 nog 7% was. Het percentage woningen dat in 2022 boven de vraagprijs werd verkocht, daalde naar 40%. In 2021 was dat nog 45%. In de tweede helft van 2022 zette dit zich versterkt door. Het verschil tussen de vraagprijs en de betaalde prijs komt uit op 0%, gemeten over alle transacties in 2022. Daarmee werd – gemiddeld gezien – dus precies de vraagprijs betaald.

Bekijk hier het hele NVM-onderzoek in PDF.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.