Dure griepgolf voor werkgevers

0

Uit ziektecijfers van Acture blijkt dat de griepgolf waar Nederland de afgelopen maanden onder gebukt ging, ruim 1,3 miljard euro aan ziekteverlof heeft gekost. Dat is volgens de private uitvoerder van de Ziektewet meer dan twee keer zoveel als de 550 miljoen euro van 2016-2017.

Volgens Leo Bil, directeur sociale zekerheid bij Acture, was de griepgolf van 2017-2018 langer dan gebruikelijk. “Nederland is zieker geweest. Uitgaande van 261 werkdagen per jaar, een gemiddeld jaarinkomen van 30.000 euro, een landelijke loonsom van 206 miljard euro en de loonsom van klanten van Acture van 2016 en 2017 is een schatting gemaakt van de totale verwachte kosten van griepgolven. De griepgolf 2016-2017 kostte inclusief de uitloop tot het einde 550 miljoen euro. De griepgolf 2017-2018 wordt meer dan twee keer zo duur, namelijk 1,3 miljard euro.”

Griepprik

Bill hoopt dat de griepprik volgend jaar net iets beter wordt afgestemd op de ‘modellen’, zodat hij daadwerkelijk beter aanslaat. Daarnaast valt er volgens hem best wat voor te zeggen dat de griepprik ook voor andere generaties gratis beschikbaar wordt gesteld. “Dat gaat ons als maatschappij flink wat opleveren. Want nu worden werkgevers op kosten gejaagd en zitten werknemers ziek thuis. In beiden gevallen een verliessituatie.”

Groningers vaker ziek

Uit de cijfers over de afgelopen jaren blijkt dat Groningen met 3,5 maal zoveel griepverzuim als gemiddeld koploper is. De noordelijke provincie wordt gevolgd door Zeeland, de nummer een van vorig jaar. Flevoland dat over de lente- en zomermaanden het meeste griepverzuim heeft, kent opvallend weinig extra griepmeldingen in de herfst- en wintermaanden, slechts 18% boven het gemiddelde. Uit de analyse van Acture blijkt verder dat mannen tijdens de griepgolf gemiddeld vaker snotterend thuis zitten. Vrouwen verzuimen 84% meer dan normaal door griep, mannen 116%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.