Duokoop vergroot kansen Jan Modaal

0

Duokoop ontwikkelaar DNGB stelt op basis van eigen onderzoek vast dat alleenstaanden met een modaal inkomen met Duokoop kunnen kiezen uit 12% van het complete huizenaanbod dat op dit moment beschikbaar is. Daarmee reageert het op onderzoek van De Hypotheker dat op 6% uitkomt.

Het verschil wordt veroorzaakt doordat een consument met Duokoop alleen de woning koopt en een pensioenfonds de grond. Voor het gebruik van de grond betaalt de klant een maandelijkse canon. Omdat de klant de grond ‘huurt’, volstaat een lagere hypotheek. De klant betaalt over de grond geen aflossing, en houdt dus meer besteedbaar inkomen over. De grond kan op ieder gewenst moment aangekocht worden.

Onderzoek DNGB

Met een modaal inkomen in 2019 van 36.000 euro kan een single volgens DNGB met Duokoop ongeveer kopen tot 191.000 euro, in plaats van 163.000 euro zonder Duokoop. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is men net als bij het onderzoek van De Hypotheker uitgegaan van 60.000 euro (36.000 + 24.000 euro). Hiermee is het volgens het onderzoek van DNGB mogelijk om te kopen tot 333.000, in plaats van circa 285.000 zonder Duokoop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.