Duizenden euro’s verschil in kosten uitvaartverzekering

0

Er zijn enorme verschillen in wat Nederlanders betalen voor een nieuwe uitvaartverzekering. Bij een dekking van 8.000 euro kan het verschil in totale kosten oplopen tot bijna 4.000 euro.

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Uitvaartverzekering.nl onder elf verzekeraars, waaronder Dela, Ardanta en Monuta. Het type polis, de looptijd en de uitvaartverzekeraar zelf hebben de meeste invloed op de premie die verzekerden betalen. Toch zijn er ook bij vergelijkbare verzekeringen met dezelfde looptijd forse verschillen te ontdekken, zeggen de onderzoekers. Naast de kosten, zit er ook verschil in de voorwaarden, flexibiliteit en keuzevrijheid van de uitvaartverzekeringen, zo zeggen de onderzoekers.

Laagste kosten

Een man van 30 jaar betaalt bij Dela het minste voor een uitvaartverzekering. De totale kosten liggen hier op 4.313 euro bij een premiebetaling tot 65 jaar en een verzekerd bedrag van 8.000 euro. Hiervan wordt 6.000 euro vergoed via een dienstenpakket en is 2.000 euro vrij te besteden. Bij verzekeraar EABN liggen de kosten bij dezelfde looptijd en hetzelfde verzekerde bedrag ruim 2.500 euro hoger, namelijk op 6.944 euro. Indien er bij EABN, wordt gekozen voor een levenslange premielooptijd, wordt het verschil in kosten nog veel groter. Men betaalt dan 8.289 euro, ofwel bijna 4.000 euro meer dan bij Dela.

Kapitaalverzekering

Koen Kuijper van Uitvaartverzekering.nl: “Veel Nederlanders kiezen tegenwoordig voor een kapitaalverzekering. Bij dit type polis krijgen zij na het overlijden van hun dierbare een geldbedrag op de rekening gestort. Dat biedt de meeste keuzevrijheid voor de nabestaanden, omdat zij naar eigen wens een uitvaart kunnen laten regelen. Het geld mag ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals een diner met de hele familie.”

Grote verschillen

“Ook bij kapitaalverzekeringen is het verschil tussen de duurste en goedkoopste polis groot, namelijk ruim 2.000 euro”, zegt Kuijper. “Klaverblad biedt de goedkoopste kapitaalverzekering. De premie ligt op 14,61 euro per maand en wordt betaald tot de verzekerde 60 jaar oud is. De totale kosten liggen daarmee op 5.298 euro. Concurrenten GUV en Dela zijn ietsje duurder, namelijk respectievelijk 5.468 en 5.886 euro. Ardanta heeft de duurste kapitaalpolis. Bij hen betaal je weliswaar minder per maand (12,38 euro), maar liggen de totale kosten (7.428 euro) juist hoger, omdat je langer premie betaalt.”

Voorwaarden

Naast de verschillen in kosten, zijn er ook forse verschillen te ontdekken in de voorwaarden die verzekeraars hanteren, zo blijkt uit het onderzoek. Kuijper: “Zo is het belangrijk om te benoemen dat een aantal verzekeraars een indexatie toepassen van hun polissen. Het verzekerde bedrag groeit dan mee met de inflatie en marktbewegingen in de uitvaartbranche. De premie gaat ook omhoog, maar de verzekering blijf wel waardevast. Hierdoor is er altijd genoeg dekking om de crematie of begrafenis te bekostigen.”

Waardevastheid

Kuijjper: “Dela en Klaverblad bieden de beste voorwaarden wat betreft waardevastheid. Zo blijft het verzekerde bedrag bij Klaverblad ieder jaar stijgen met 2%, zelfs als de klant na 30 jaar is gestopt met premie betalen. Bij Dela wordt gebruik gemaakt van winstdeling. Dat betekent dat de gemaakte winst terugvloeit in de vorm van een lagere (minder snel stijgende) premie voor verzekerden. Dat kan op lange termijn enkele duizenden euro’s schelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.