Duitse levensverzekeraars niet transparant

0

Op basis van de Europese wetgeving Solvency and Financial Conditions Reports (SFCR) is de huidige transparantie van de Duitse levensverzekeraars ronduit slecht. Tot die conclusie komt de Duitse Bund der Versicherten (BdV) in een gezamenlijke studie met Zielke Research Consult.

SFCR geeft inzicht in de solvabiliteit, gebaseerd op de Solvency II-richtlijnen. “Onze conclusie is dat er bijna dringend actie nodig is voor bijna alle bedrijven”, zegt de woordvoerder van BdV. Er is met name sprake van onvoldoende transparantie in de rapportages van de verschillende verzekeraars. Op het punt transparantie krijgen alleen Old Leipzig en Public Life Insurance Berlin-Brandenburg een positieve beoordeling. Debeka, Karlsruher en Württembergische komen uit op een bijzonder negatieve beoordeling. DbV: “Een bedrijf dat alleen op een niet transparante manier informeert, schendt een van de drie hoofdbeginselen van het nieuwe toezichtstelsel.”

Overgangsmaatregelen

Het belangrijkste probleem dat zich voordoet in de solvabiliteitsverslagen zijn de kapitaalanalyses van de ondernemingen. DbV noemt het verontrustend dat 23 bedrijven de overgangsmaatregelen moeten gebruiken om volledig aan de solvabiliteitsvereisten te kunnen voldoen. “Met betrekking tot 13 bedrijven is zelfs het business model een must”, aldus BdV.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.