Drukte voor rechtsbijstand

0

In 2016 zochten mensen vaker een juridische oplossing voor een geschil. En ook voor 2017 wordt weer een lichte stijging verwacht van het aantal zaken. Dat meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand (Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Avéro) op basis van eigen gegevens.

De juristen van de stichting ontvingen in 2016 bijna 170.000 juridische hulpverzoeken. Een stijging van ruim 3.000 meldingen ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens Achmea Rechtsbijstand kunnen oorzaken voor deze stijging worden gezocht in strengere of onduidelijke regels vanuit organisaties naar consumenten en in verharding van de samenleving. Ook de aantrekkende woningmarkt leidt tot meer geschillen: het aantal meldingen over koop en verkoop van onroerende zaken steeg met 23%.

Meer problemen over ziekte

In het rechtsgebied Arbeid vallen enkele ontwikkelingen op. De verwachte daling van het ontslagzaken als gevolg van het economisch herstel zet door, al blijft reorganisatie nog steeds de meest voorkomende reden voor ontslag.

Opvallend is de toename in het aantal meldingen over ziekte- en re-integratiezaken. Werkgevers sturen steeds strakker op ziekteverzuim van werknemers, met allerlei conflicten tot gevolg. Achmea Rechtsbijstand ziet ook dat de invoering van de Wet Werk en zekerheid ertoe leidt dat werkgevers het arbeidscontract van werknemers na twee jaar ziekte ‘slapend’ houden. Op deze manier proberen zij het uitkeren van de sinds 1 juli 2015 verplichte transitievergoeding te ontlopen.

De afgelopen jaren nemen massazaken fors toe; van zes per jaar in 2006 naar ruim vijftig in 2016. Achmea Rechtsbijstand verwacht een lichte toename op de lange termijn. Omdat mensen steeds sneller naar een jurist stappen en elkaar steeds makkelijker vinden via onder andere social media.

Toename bij Civiel recht

Voor 2017 verwacht Achmea Rechtsbijstand een lichte stijging van het totaal aantal zaken. In het rechtsgebied Arbeid loopt het aantal meldingen voorzichtig terug door het economisch herstel (minder ontslagzaken).

Maar het economisch herstel zorgt juist weer voor een toename van het aantal meldingen binnen het Civiel recht. “Er wordt meer gekocht en we zien dat de consument steeds kritischer wordt.”

Stichting Achmea Rechtsbijstand heeft het volledige overzicht van 2016 en de verwachtingen voor 2017 samengevoegd in de Juridische Barometer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.