Druk op pensioenakkoord neemt toe

0

De druk voor een nieuw pensioenstelsel wordt met het stagnerende herstel alleen maar groter, nu er bij de grotere fondsen toch kortingen dreigen. Tot die conclusie komt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment, in een reactie op de percentages uit de nieuwe Pensioenthermometer.

Volgens Driessen is het belangrijk dat er nu eindelijk eens schot komt in de besluitvorming omtrent een nieuw stelsel. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn nu de FNV de hakken in het zand heeft gezet. “Werkgevers en vakbonden geven aan dichtbij een pensioenakkoord te zijn, maar afgelopen week heeft de FNV aangegeven een bevriezing van de AOW-leeftijd te willen. De bal voor het pensioenakkoord ligt nu bij de sociale partners, maar het kabinet beslist over aanpassing van de AOW-leeftijd.”

Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiel

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus stabiel gebleven op 109%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef eveneens stabiel op 109%. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,4%. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 1% toe. Per saldo steeg het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen met ongeveer 0,3%.

Beeldvorming

De rente lijkt volgens Driessen vooralsnog op hetzelfde niveau te blijven. Wat de aandelen gaan doen is nog erg onzeker. “Het enige wat de fondsen kunnen doen is zich goed voorbereiden op eventuele kortingen en duidelijk communiceren naar de deelnemers. Eventuele kortingen, naast het gemis aan indexatie, komt de beeldvorming over ons pensioenstelsel helaas niet ten goede”, besluit Driessen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.