Driekwart zzp’ers verwacht nog steeds lastig hypotheekproces’

0

Drie op de vier zelfstandig ondernemers verwacht dat hij/zij bij een hypotheekaanvraag over meer financiële middelen moet beschikken dan mensen die in loondienst werken. Daarnaast is bijna driekwart ervan overtuigd dat het proces om een hypotheek af te sluiten lastiger is dan als zelfstandige.

Wat ondernemers echter vaak niet weten, is dat de regels voor het krijgen van een hypotheek zijn versoepeld en dat zij al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek kunnen afsluiten. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Hypotheekverstrekking aan zzp’ers en ondernemers’, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van De Hypotheker. Om een helpende hand te bieden heeft De Hypotheker in samenwerking met Raadhuys een online tool ontwikkeld waarmee zelfstandigen snel duidelijkheid kunnen krijgen wat hun mogelijkheden voor een hypotheek zijn.

Strenge regels

Het aantal zelfstandigen in Nederland blijft gestaag groeien: op dit moment telt ons land ruim 1,1 miljoen zelfstandig ondernemers. Voor 7 op de 10 weegt de vrijheid die zij ervaren als zelfstandig ondernemer zwaarder dan een stabiele(re) financiële situatie in loondienst. Dit brengt voor hen echter wel onzekerheid met zich mee, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Ruim 7 op de 10 zelfstandigen die binnen vijf jaar een huis willen kopen, verwachten hierbij meer belemmeringen op hun weg te vinden dan iemand die in loondienst is. Van deze groep zegt een op de vijf zelfs te hebben overwogen in loondienst te gaan om een woning te kunnen kopen. Daarnaast stellen 6 op de 10 zelfstandigen die binnen vijf jaar een huis willen kopen dat de ‘strenge regels’ het lastig maken om een hypotheek te krijgen als zelfstandige.

Versoepeld

Menno Luiten (foto), commercieel directeur van De Hypotheker:  “De mogelijkheden voor zelfstandigen bij het afsluiten van een hypotheek zijn echter versoepeld. Waar voorheen minimaal drie jaarrekeningen nodig waren voor een hypotheekaanvraag, kunnen ondernemers nu al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten op basis van een inkomensverklaring. Middels deze Inkomensverklaring Ondernemer wordt een uitgebreide analyse gemaakt van de onderneming over de afgelopen drie jaren, of korter indien de onderneming korter bestaat. Bij het vaststellen van het inkomen wordt ook rekening gehouden met eventueel inkomen uit loondienst en/of sociale uitkeringen. Hiermee is de toegang tot een verantwoorde en betaalbare hypotheek voor zelfstandig ondernemers sterk verbeterd.”

Binnen handbereik

Hoewel de regelgeving voor zelfstandig ondernemers soepeler is, blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers hiervan niet of beperkt op de hoogte is. Luiten: “Dat is erg jammer, omdat een betaalbare woning ook voor zelfstandigen binnen handbereik ligt. Omdat het toetsingsinkomen op basis van de Inkomensverklaring Ondernemer afhankelijk is van verschillende factoren, is het voor veel zelfstandige ondernemers erg onduidelijk of zij in aanmerking komen voor een hypotheek. Om hen snel inzicht te bieden in de mogelijkheden en het maximaal te lenen hypotheekbedrag, hebben we samen met Raadhuys een online tool ontwikkeld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.