Driekwart woonconsumenten: ‘Schaf eigenwoningforfait af’

0

Bijna 1500 Nederlanders die de KiesWijzerWonen van branchevereniging VBO hebben ingevuld, vindt 51% dat de hypotheekrenteaftrek niet mag worden afgeschaft. En juist 74% is van mening dat het ‘eigenwoningforfait’ moet worden afgeschaft of afgebouwd.

De invullers zijn echter het meest uitgesproken over een vergunningsplicht of keurmerk die er moet komen voor verhuurders en/of verhuurbemiddelaars. Dit om misstanden op de huurmarkt te voorkomen. 86% van de kiezers is het hiermee deels of helemaal eens. Daarnaast vindt 84% dat er een Nationaal Bouwfonds moet komen, dat ervoor zorgt dat er te allen tijde voldoende middelen beschikbaar zijn om de woningbouw aan te wakkeren. De invoering van een zogenaamde ‘Prins Bernhardbelasting’, waardoor huiseigenaren die vijf panden of meer bezitten, verplicht worden om inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten, kan op veel sympathie rekenen. 83% van de kiezers is hier deels of helemaal voor.

Meer regie

Hans van der Ploeg (foto), directeur VBO: “De eerste uitkomsten van de KiesWijzerWonen laat ons zien dat er duidelijk behoefte is aan meer regie vanuit Den Haag op de woningmarkt. Er moet niet alleen meer worden gebouwd, maar ook als je kijkt naar de huurmarkt wil de woonconsument meer bescherming en transparantie. Wij onderschrijven dan ook de vraag naar een keurmerk voor verhuurbemiddelaars.”

Politieke partijen

In de KiesWijzerWonen zijn standpunten van twaalf politieke partijen opgenomen. In de tussenstand vinden de kiezers dat de PvdA, de VVD, de SP en de PvdD het beste opkomen voor hun woonbelangen en woonwensen. De KiesWijzerWonen kan worden ingevuld van 12 februari 2021 tot en met 17 maart 2021.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.