Driekwart oriënteerders verwacht dat krapte op woningmarkt zal toenemen

0

Ruim driekwart van de potentiële huizenkopers verwacht niet dat de krapte op de woningmarkt in de komende kabinetsperiode gaat verminderen.

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 475 Nederlanders die zich oriënteren op een eerste of volgende woning. Zo verwacht 77% dat de krapte op de woningmarkt verder zal toenemen en 70% dat de huizenprijzen voorlopig blijven stijgen vanwege de woningschaarste.

Verkiezingen

Mark de Rijke (foto), commercieel directeur van De Hypotheker: “De problemen op de woningmarkt zijn voor de Nederlandse kiezer één van de belangrijkste verkiezingsthema’s. Zo vinden ruim zeven op de tien potentiële huizenkopers dat de nieuwe regering vooral moet inzetten op het bouwen van betaalbare woningen in het middensegment, omdat nieuwbouw nu voor veel mensen onbetaalbaar is. Daarnaast zegt bijna twee derde dat het nieuwe kabinet alles op alles moet zetten om vooral starters en senioren uitzicht te bieden op een betaalbare en/of levensloopbestendige woning.”

Tekort aan betaalbare huizen

Het tekort aan betaalbare huizen is volgens de meeste oriënteerders onverminderd groot en de zoektocht naar een woning duurt veel langer dan hen lief is. Zo geldt voor drie op de tien mensen die zich oriënteren op een koopwoning dat zij veel langer dan gepland op zoek zijn naar een betaalbaar huis. Een derde van de potentiële huizenkopers is tussen zes maanden en één jaar op zoek naar een woning. Voor bijna een derde duurt deze zoektocht zelfs langer dan één jaar. Ook is er een grote groep die ervoor kiest de verhuisplannen voorlopig in de koelkast te zetten. Zo stellen bijna zes op de tien mensen hun koopplannen als gevolg van de krapte op de huizenmarkt uit.

Nieuwbouwwoningen onbetaalbaar

Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de oriënteerders aangeeft dat er te weinig woningaanbod beschikbaar is in de prijsklasse van hun voorkeur. Bovendien zegt ruim de helft dat er te weinig huizen zijn die aan hun wensen voldoen. Een ruime meerderheid doet dan ook concessies aan hun woonwensen, bijvoorbeeld door buiten de regio van hun voorkeur te zoeken of door in te leveren op het uiterlijk en de indeling van een woning. Daarnaast is 39% bereid een woning te kopen met een lager energielabel dan gewenst en staat ruim een derde er voor open kleiner te gaan wonen dan zij aanvankelijk wilden. Dit komt mede door het tekort aan betaalbare nieuwbouwwoningen. Zo zegt 80% dat zulke woningen op dit moment voor hen onbetaalbaar zijn.

Regie

Om de huidige impasse te doorbreken moet het nieuwe kabinet de regie sterker naar zich toetrekken. Dit is volgens 68% cruciaal om de doorstroming op de huizenmarkt op gang te brengen, bijvoorbeeld door het ombouwen van kantoren en bedrijfspanden. Daarnaast willen ruim zes op de tien oriënteerders dat de overheid extra maatregelen treft om beleggers van de woningmarkt te weren, bijvoorbeeld door een verruiming van de opkoopbescherming. Verder vinden ruim zes op de tien personen dat de overheid de vooruitzichten op een woning kan verbeteren door het verruimen van de financieringsmogelijkheden.

Centrale strategie

De Rijke: “Hoewel wij het positief vinden dat er in de verkiezingsprogramma’s veel aandacht is voor de woningmarkt, vinden we het zorgwekkend dat ruim driekwart van de Nederlandse huizenkopers er geen vertrouwen in heeft dat de nieuwe regering de woningcrisis op korte termijn zal oplossen. Het is dan ook cruciaal dat de overheid in de komende jaren alles op alles zet om de doorstroming op de huizenmarkt te vergroten. Daarnaast moet de woningvoorraad fors worden uitgebreid, in het bijzonder voor starters en senioren. De overheid moet de regie naar zich toetrekken en een landelijke strategie ontwikkelen. Doordat de bouweisen per gemeente nu verschillen, is het voor bouwers extra lastig om snel te handelen. Ook leidt dit tot een onnodige stijging van de bouwkosten. Door per regio heldere kaders te scheppen, weten bouwers waar zij aan toe zijn. Er is nog voldoende ruimte in Nederland om te bouwen, maar de landelijke overheid moet dan wel het voortouw nemen om het woningtekort op te lossen. In nauw overleg met betrokken partijen moet zij aan een centrale strategie werken, zodat de impasse op de huizenmarkt kan worden doorbroken en op termijn een betaalbaar huis voor een grotere groep Nederlanders binnen handbereik komt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.