Drie pensioenfondsen voeren korting door

0

Drie pensioenfondsen moeten dit jaar al een korting van de pensioenen doorvoeren. Dit raakt ongeveer 9.000 deelnemers en 500 gepensioneerden, zo maakte DNB bekend.

DNB heeft de afgelopen maanden de herstelplannen van 183 pensioenfondsen beoordeeld. Drie fondsen gaven in hun plannen aan dat ze in 2016 een korting van de pensioenen moeten doorvoeren, de andere 180 fondsen hebben geen kortingsmaatregelen opgenomen in hun herstelplannen. Om welke fondsen het gaat en hoe hoog de korting zal zijn, maakte DNB niet bekend.

Overrendement

De pensioenfondsen zoeken het herstel vrijwel helemaal in overrendement, het extra rendement dat gehaald wordt bovenop het rendement dat nodig is om de verplichtingen te financieren. Uit de herstelplannen blijkt verder dat de feitelijke premie bij een groot deel van de fondsen lager ligt dan de premie die nodig is om nieuwe pensioenaanspraken te financieren. De meeste fondsen passen premiedemping toe.

In maart waarschuwden pensioenfondsen al dat ze zouden moeten korten op pensioenen, omdat ze in de problemen zijn gekomen door de lage rentestand en tegenvallende beleggingen. Door de negatieve berichten over de fondsen hebben veel deelnemers extra maatregelen genomen om een mogelijk tegenvallend pensioen te compenseren. Ze zijn bijvoorbeeld zuiniger gaan leven of extra gaan sparen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.