Dreigende gevolgen van coronavirus voor de woningmarkt

0

De verspreiding van het coronavirus en de angst voor de economische gevolgen daarvan, hebben op dit moment grote invloed op de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de (middel)lange hypotheekrente is de laatste weken gedaald, waardoor er ruimte lijkt te zijn ontstaan voor nog meer renteverlagingen, schrijft De Hypotheekshop.

“Afgelopen week werden er zeer veel renteverlagingen doorgevoerd (nieuw laagterecord 1,65%)”, aldus de hypotheekketen. “Bijna de volledige Kadaster top 10 aanbieders pasten hun tarieven aan. Ook Woonfonds en Philips, de enige financiers die in 2020 de rente nog niet hadden gewijzigd, verlaagden de rente. Een opvallend forse aanpassing noteerde Centraal Beheer (tot -0,63% op 20 en 30 jaar zonder NHG). Ook NIBC, Hypotrust Elan Plus, ING en Rabobank kenden grotere verlagingen dan de gebruikelijke één tot vijf basispunten.”

ECB

Komende donderdag is de zeswekelijkse vergadering van de ECB. President Christine Lagarde liet vorige week al weten dat de ECB mogelijk maatregelen neemt om de gevolgen van de corona-uitbraak op de economie te beperken. Vooruitlopend daarop daalde de Euribor – indicator voor de korte hypotheekrente – al naar een nieuw laagterecord.

Speculeren

De Hypotheekshop: “Vorige week werd in de media al gespeculeerd over de gevolgen voor de woningmarkt van een verdere verspreiding van het coronavirus. Hoewel veel processen rond het aanvragen van een hypotheek digitaal verlopen, zal ook de huizenmarkt bij een uitbraak waarschijnlijk niet buiten schot blijven. Denk aan het bezichtigen en het taxeren van een woning, verbouwingen en de overdracht bij de notaris. De voortgang van nieuwbouwprojecten kan in het gedrang komen. Wellicht dat de verwerking van hypotheekdossiers bij geldverstrekkers onder druk komt te staan. Mogelijk dat zelfs de hypotheekrente wordt geraakt doordat geldverstrekkers een pas op de plaats maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.