Dr. Love Nh1816 blijkt succesvolle matchmaker

0

Met een half miljard aan vrij vermogen is Nh1816 een serieuze speler om distributie te kopen. Toch heeft de verzekeraar uit Oudkarspel heel bewust de keuze gemaakt voor autonome groei. Op de achtergrond blijkt Nh1816 echter wel degelijk een rol te spelen op het consolidatiespeelveld. Een positieve rol wel te verstaan.

“Een advieskantoor zelfstandig naar een volgende generatie helpen geeft voldoening.”

Met Nh1816-directeur Cas Verhage (l) en Janwillem Swart (r), commercieel manager bij Nh1816 Verzekeringen, blikken we terug op enkele hoogtepunten uit 2021 en kijken we vooruit naar 2022. Een jaar waarin de verzekeraar zich zowel organisatorisch als kwalitatief doorontwikkelt. “De pijlen zijn gericht op een hoge klanttevredenheid, kwalitatieve productontwikkeling en een goed IT-systeem met aandacht voor data en artificial intelligence (AI)”, trapt Swart af.

Ook start de verzekeraar een project met de Universiteit van Amsterdam. Dat moet Nh1816 meer inzicht geven in de mogelijkheden om beschikbare data nog beter te laten werken in het voordeel van financieel adviseurs en verzekerden. Eerder dit jaar is Nh1816 op het gebied van AI al een samenwerking aangegaan met de Noorse insurtech Simplifai. Met hun AI-aangedreven Digital Employeetechnologie helpen zij de verzekeraar het schadeproces intelligenter in te richten, zodat werknemers nog minder tijd kwijt zijn aan het handmatig verwerken van documenten en e-mails. “Dit verkort eveneens de responstijd richting adviseurs en verzekerden, wat de al hoge klanttevredenheid verder zal doen stijgen”, aldus Swart.

‘Samen Betrokken’

Terugblikkend op 2021 beginnen we bij Koninklijk Theater Carré, waar de actie ‘Samen Betrokken’ werd afgesloten. In mei 2020 startte de coöperatie Nh1816 deze actie samen met haar betrokken financieel adviseurs, om mensen te helpen die door het coronavirus en de strenge overheidsmaatregelen in financiële of emotionele nood verkeerden. Hiermee is in totaal drie ton gedoneerd aan 150 lokale goede doelen. Op het podium van Koninklijk Theater Carré werd de laatste donatie in ontvangst genomen door Claudia de Breij, die beschermvrouwe is van de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Goed besteed waren ook de donaties aan de andere 149 projecten. Van VR brillen voor stressreductie bij zorgpersoneel tot interactieve knuffels voor eenzame ouderen en alles wat daar tussen zit.

De speciale ‘Samen Betrokken’ actie in tijden van corona is afgesloten maar de coöperatie Nh1816 blijft lokale initiatieven ondersteunen die opgezet worden om een ander te helpen in moeilijke tijden.

Structurele premieverlaging

Ondanks het groeiend aantal schades door extreme weersomstandigheden en de toenemende verkeersbewegingen, verlaagde Nh1816 deze maand de premies op een flink aantal producten. Swart: “Bij Nh1816 hebben we de laagste kosten per euro premie in de markt. Die lage kosten in combinatie met de goede resultaten die we jaar op jaar boeken, zorgden ervoor dat we de premies al enige jaren op hetzelfde niveau konden houden. Een verdere daling van de schadelast in coronatijd deed ons besluiten voor een groot aantal verzekeringen de premie nu structureel te verlagen. Bij Nh1816 hadden we eerder al volledig een streep gezet door de incasso- en aanmeldkosten.”

Premie verder omlaag

Eerder zei Verhage al eens dat de consument er steeds vaker achter komt dat een schadeproduct via de lokale adviseur niet duurder hoeft te zijn dan via het rechtstreekse kanaal. Dat verschil zou volgend jaar zomaar groter kunnen worden, in het voordeel van de intermediaire schadeverzekeraar. “We gaan ervan uit dat we in 2022 opnieuw een premieverlaging voor verschillende producten kunnen aankondigen. Een slag om de arm is nodig, omdat de wereld om ons heen al een tijdje erg onvoorspelbaar is om ver vooruit te kijken. Voor nu staan de seinen op groen. We zijn een coöperatieve verzekeraar die kan terugvallen op stevige reserves. We beschikken over een half miljard euro belegd vermogen waar geen verplichtingen tegenover staan. Daarmee hoeven wij geen externe aandeelhouders tevreden te stellen, bij Nh1816 is het de klant die daarvan profiteert.”

Consolidatiegolf

Met een half miljard aan vrij vermogen ben je een serieuze speler om distributie te kopen. De conglomeraten slaan op dat vlak slag na slag. Heeft de middelgrote schadeverzekeraar Nh1816 plannen in die richting? “Daar hebben wij niet voor gekozen”, zegt Verhage stellig. “Nh1816 kiest voor autonome groei. Met een jaarlijks groeipercentage van tussen de 8 en 12 procent gaat ons dat goed af. Tegelijkertijd zien we al enige tijd ook veel nieuwe adviseurs starten, nieuwe ‘local heroes’.”

Nh1816 groeit dus op eigen kracht, maar toch blijkt de verzekeraar op de achtergrond wel degelijk een rol te spelen op het consolidatiespeelveld. Een positieve rol wel te verstaan. Verhage: “Bedrijfsopvolging is op dit moment een belangrijk issue. Een deel van het enigszins vergrijsde intermediaire distributieveld zou graag het kantoor binnen de familie of medewerker op kantoor overdragen. Met de adviseurs die ons hiervoor via de accountmanager met enige regelmaat benaderen voeren we actief gesprekken, waarbij we onze middelen op een nette manier beschikbaar stellen om zo’n overdracht mogelijk te maken.

“Vaak hebben we al een jarenlange relatie met die kantoren en kennen we elkaar goed.”

Daarmee behoudt het advieskantoor zijn zelfstandigheid en dat is voor veel adviseurs een belangrijke overweging om niet te kiezen voor het geld van de grote partijen waar ze vervolgens (een deel van) die zelfstandigheid kwijtraken. Vaak hebben we al een jarenlange relatie met die kantoren en kennen we elkaar goed. Natuurlijk is de bedrijfsfinanciering een zakelijke overeenkomst, maar als we daarin slagen geeft het alle partijen zoveel extra voldoening om te zien dat je daarmee een advieskantoor naar een volgende generatie hebt kunnen helpen.”

Dr. Love Nh1816

Bij Nh1816 lopen ze er bepaald niet mee te koop en dat maakt dat adviseurs vaak blij verrast zijn als dit ter sprake komt, vertelt Swart. “Niet alleen bij kantoren waar een overdracht aan kinderen of een naaste medewerker speelt. Onze accountmanagers spreken ook adviseurs die geen opvolging hebben, maar die een zelfstandige en onafhankelijke voortzetting van de klantportefeuille belangrijk vinden. In zijn ‘local heroes netwerk’ weten de accountmanagers vaak wel welke advieskantoren in de ‘koopstand’ staan. Zo zijn we al verschillende keren met of zonder bedrijfsfinanciering een succesvolle matchmaker gebleken.

Op eenzelfde manier brengen we kantoren in heel het land met elkaar in contact. Als we zien dat een kantoor een issue heeft waarvan we weten dat een ander kantoor daar eerder al tegenaan gelopen is, dan brengen we die met elkaar in contact. Het faciliteren van dat soort netwerken is ook een van de sterke punten van Nh1816.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2022.

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.