Dossier aflosvrije hypotheken samen aanpakken

0

Het Financieel Stabiliteitscomité sprak eerder haar zorg uit over de aflossingsvrije hypotheken. Met name richting de groep 50-plussers verwacht het Comité voortvarende actie van de geldverstrekkers én van de adviseurs. Wat betekent dit voor de praktijk?

Kern van de zorg: het op einddatum niet kunnen aflossen of het onvoldoende kunnen herfinancieren van de lening. De schattingen van het aantal potentiële probleemgevallen variëren volgens het Comité tussen de 200.000 en 500.000. Men kijkt dan vooral naar de groep 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek.

Aanbieder en intermediair samen

In de nieuwe InFinance stelt Paul de Heer vast dat aanbieders en adviseurs op dit dossier de rollen en taken in de adviespraktijk opnieuw moeten ontwerpen. “Risico-identificatie en proactieve klantbenadering is een beste klus. Want wie kent de financiële situatie van de klant? Nu en in de toekomst? Zeker bij intermediaire distributie is het beeld versnipperd. En het is zelden compleet. Hooguit in het geval van financiële planning. Dit vergt samenwerking tussen aanbieder en intermediair.”

Traditionele verhoudingen bijstellen

Om te komen tot die samenwerking moet er wel een goed samenspel zijn tussen adviseur en aanbieder. Informatie delen, de klant benaderen en samen een goed advies opstellen vergt een open, vlotte samenwerking. Hiervoor zullen traditionele verhoudingen volgens De Heer wellicht moeten worden bijgesteld en rollen, taken en verantwoordelijkheden opnieuw worden bepaald.

De Heer: “Samenwerking kent een aantal op elkaar voortbouwende voorwaarden: veiligheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid. Daarbinnen is ruimte voor professionele, constructieve discussie. Daarom pleit ik voor een gezamenlijke start van de ‘nieuwe’ samenwerking. Dit dossier is daarvoor een mooie aanleiding. Ga als aanbieder met je distributiepartners / adviseurs om de tafel en ontwerp samen de aanpak met de daarbij behorende verantwoordelijkheden van de spelers. Dit alles vanuit de individuele én gezamenlijke belangen.”

Lees hier het hele artikel van Paul de Heer in de laatste e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.