Dorpen in trek bij woningzoekenden

0

Woningbezitters en huurders voelen er weinig voor om op zoek te gaan naar een woning in een van de grote steden in de Randstad. Slechts 10% van hen heeft de voorkeur om in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht te wonen. De populariteit van de dorpen is duidelijk zichtbaar (28%), op de voet gevolgd door kleine en middelgrote steden (24 en 23%).

Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden: “Het aanbod van huur- en koopwoningen in de grote steden is zeer beperkt en wat er te koop staat is voor veel woningzoekenden moeilijk te betalen. Dat mensen uitwijken naar kleinere gemeenten is een logisch gevolg.”

Voorkeur

De regionale woonvoorkeur blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden over de woontevredenheid van de Nederlander, dat in oktober is uitgevoerd door DirectResearch. Opvallend is dat woningbezitters en huurders het alleen met elkaar eens zijn voor wat betreft hun voorkeur voor kleinere gemeenten. Ten aanzien van de tevredenheid over de huidige woonsituatie zijn er wel verschillen. Zo is het percentage huurders dat zeer tevreden is over zijn woonomstandigheden slechts 44%, terwijl dit bij de huizenbezitters 69% is. Tegelijkertijd besteden huurders een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan huizenbezitters. Ruim de helft van de huurders (55%) geeft meer dan 30% van zijn netto-inkomen uit aan woonlasten, bij huizenbezitters is dit een kwart (24%).

Kopen lastig voor huurders

Sueters: “Door de overspannen woningmarkt is het kopen van een huis momenteel een uitdaging. Vooral huurders zitten klem als het gaat om het zetten van ‘de volgende stap’ in hun wooncarrière. Maar liefst 62% van de huurders heeft weinig vertrouwen in het vinden van een geschikte koopwoning. Een koophuis is voor velen van hen onbereikbaar door te hoge vraagprijzen (volgens 73% van de huurders) en door onvoldoende geschikt aanbod (volgens 53% van de huurders).”

Hypotheek op maat

Naast de hoge vraagprijzen en het beperkte woningaanbod is het verkrijgen van een hypotheek een ander struikelblok voor huurders. Slechts 19% van de huurders die graag willen kopen, denkt voldoende hypotheek te kunnen krijgen. Onder huizenbezitters ligt dit aandeel veel hoger (53%). Zij denken naast hun hypotheek ook overwaarde in te kunnen zetten voor de financiering van hun volgende koophuis. Meer dan de helft van de Nederlanders (6 op de 10) vindt dan ook dat er meer maatwerk op het gebied van hypotheken moet komen, waarbij rekening wordt gehouden met iemands specifieke situatie.

NN zegt deze behoefte te herkennen. Sueters: “We zien steeds vaker mensen zonder een vast arbeidscontract, met een flexibel inkomen, maar ook expats die in Nederland een huis willen kopen. Ook zijn er meer verschillen in woonwensen, zoals ouderen die kleiner willen wonen of juist hun bestaande woning toekomstbestendig willen maken. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is.”

Drie tips

Sueters geeft, mede naar aanleiding van het onderzoek, huurders die op zoek zijn naar een koopwoning, drie tips: zoek een huis buiten de grote stad, stel een realistisch wensenlijstje op en bekijk, naast een hypotheek, ook (deels) alternatieve financiering.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.