Doorstarterslening kan woningmarkt op gang helpen

0

Foto: www.cuijk.nl

De stagnatie in de doorstroming op de woningmarkt zou kunnen worden opgelost met een doorstarterslening: een renteloze lening die -net als de huidige starterslening – mensen stimuleert om een woning te kopen waar zij anders het geld niet voor zouden hebben. De regeling zou voor een korte periode kunnen gelden, om zo de ergste dip in de woningmarkt te kunnen overbruggen.

Hiervoor pleiten Damo Holt en Marcel Canoy van adviesbureau Ecorys en woningadviseur Jos Feijtel. Zij stellen dat mensen eerder gesubsidieerde woningen kopen dan ongesubsidieerde woningen. “Er moet dus een regeling komen die zorgt dat mensen woningen gaan kopen die zij zonder die regeling niet zouden kunnen kopen. De al bestaande, renteloze starterslening doortrekken naar een doorstarterslening lijkt een logische optie. Met dezelfde inkomensregels waarbij wordt getoetst of de koper in staat is rente te betalen, dus om de drie jaar. De regel zorgt niet voor verdringing, want mensen kopen alleen de woning die zij anders niet hadden kunnen kopen. En er is geen conflict met Europese regelgeving, die is er immers ook niet bij de starterslening. Het uitvoeringsorgaan (SVR) is er al. De bank (BNG) zou de leningen kunnen verstrekken. Een dergelijke regeling zou een aanzienlijke impuls kunnen betekenen voor zowel de bouwsector als de staatskas.”

Het drietal geeft een rekenvoorbeeld. “Stel, er komen door de doorstartersregeling 10.000 extra woningen. Dit levert extra omzet in de bouw: 10.000 x 200.000 euro = 2 miljard euro. Voor de schatkist betekent dit: 50% aan belastinginkomsten = 1 miljard euro. De rentekosten zijn 10.000 x 25.000 euro (renteloze lening) x 2% x 6 jaar = 30 miljoen euro. De schatkist ontvangt extra 1 miljard euro en is in 6 jaar een rente kwijt van 30 miljoen euro (terug te betalen aan de BNG).”

Deze oplossing zou alleen nieuwbouwwoningen betreffen. “Voor de corporatiesector moet een impulsdiscussie aansluiten bij het debat over de 2 miljard euro die volgens het regeerakkoord door de sector moet worden opgebracht. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd maar het volgende zou een bijdrage kunnen zijn aan dat debat: corporaties die verhoudingsgewijs in de komende 2 of 3 jaar meer dan gepland investeren in de nieuwbouw, krijgen een korting op de geplande heffing. Dit betekent dat corporaties die minder investeren meer gaan betalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.