Doorlooptijden lopen op

0

Hypotheekverstrekkers roepen graag dat hun doorlooptijd bij hypotheken verder verkort is. Maar nu blijkt uit een enquête van de Consumentenbond en Advieskeuze.nl onder 100 adviseurs dat de gemiddelde doorlooptijd juist oploopt.

Hoewel je vraagtekens kunt plaatsen bij de representativiteit van dit onderzoek, komen er wel een paar opvallende zaken in naar voren. Zo wordt het onvolledig aanleveren van de benodigde documenten door consumenten, als een van de oorzaken voor de vertraging genoemd.

De 100 ondervraagde adviseurs op Advieskeuze.nl denken dat de oorzaken van de vertraging echter met name komen door de onderbezetting bij de betreffende hypotheekverstrekkers en onvoldoende deskundig personeel. Namen van verstrekkers worden niet gegeven, waardoor de echte onderlinge verschillen niet duidelijk worden. Actuele doorlooptijden, en daarmee ook de verschillen, zijn bijvoorbeeld te vinden bij Flexfront, Hypotheek24 en Hypoplus.

Spannende tijden

82 van de 100 ondervraagde adviseurs zien de doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers oplopen en 42 van hen merken op dat consumenten daardoor steeds vaker in de problemen raken. Volgens 21 adviseurs is het bij een kwart tot de helft van de hypotheekaanvragers spannend of de hypotheek op tijd rondkomt, terwijl het voor 12 adviseurs bij meer dan de helft van de aanvragers niet duidelijk is of de termijn van de ontbindende voorwaarde uit het koopcontract wel wordt gehaald.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.