Door fout gaf IBL-rekentool lager toetsinkomen

0

HDN maakt opnieuw melding van een fout in de IBL-rekentool. In overleg met de IBL-stakeholders is eerder deze week besloten om de rekentool voor de inkomensbepaling loondienst (IBL) niet meer beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen met UWV verzekeringsbericht.

In week 7 van 2021 constateerde HDN dat de IBL-rekentool sinds de eerste loonstrook over januari 2021, door een niet ingevuld veld op het UWV verzekeringsbericht, bij een selecte groep klanten geen contractvorm meer meegaf op het UWV verzekeringsbericht. Het betreft hier de zogenaamde code 18 groep (onder andere politie, defensie en rechters). Als de contractvorm niet bekend is, gaat de IBL-rekentool ervan uit dat er geen sprake is van een vast contract en worden er stringentere regels toegepast dan wanneer er wel sprake is van een vast contract. Hierdoor geeft de IBL-rekentool een lager toetsinkomen af dan passend voor de eerdergenoemde groep klanten met een vast contract.

Buitengewoon spijtig

Ondanks de beperkte omvang is toch besloten om de rekentool vanaf 23 februari 14:00 uur niet meer beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen met UWV verzekeringsbericht. “Wij vinden het buitengewoon spijtig dat de IBL-rekentool tijdelijk niet kan worden aangeboden. De komende periode zullen verbeteringen aan governance, processen en controls rond de IBL-rekentool worden doorgevoerd. Zodra de betrouwbaarheid volgens de deelnemende geldverstrekkers en extern deskundigen op een goed niveau is, komt de IBL-rekentool weer online”, zegt HDN. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is door HDN geïnformeerd over het voorval en de genomen maatregelen.

Eerder in de fout

Het is de tweede fout in korte tijd die aan het licht komt. In januari werd geconstateerd dat de IBL-rekentool de fiscale bijtelling van klanten met een lease-auto vanaf 13 augustus 2020 ten onrechte niet in mindering heeft gebracht op het toetsinkomen. Dat probleem is toen verholpen en de rekentool voert sinds 28 januari weer de juiste berekeningen uit. Door die aanpassing in de IBL-rekentool valt het toetsinkomen bij herberekening vanaf 28 januari lager uit als er sprake is van een lease-auto. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor lopende dossiers.

De processen rond de IBL-rekentool werden na dit incident verzwaard, waarmee HDN kon monitoren of de tool de juiste uitkomsten geeft. HDN: “Dit nieuwe voorval in combinatie met het eerdere incident in januari maakt duidelijk dat de set aan controlemaatregelen niet voldoende werkt. Daarom zetten we de IBL-rekentool tijdelijk uit voor nieuwe aanvragen.”

Huidige situatie IBL-gebruik

Als hypotheekadviseurs voor 23-02-2021 een hypotheekaanvraag met IBL hebben ingediend wordt deze afgehandeld conform het gebruikelijke proces. De IBL-rekentool blijft beschikbaar voor herberekeningen en voor IBL aanvragen met een UWV verzekeringsbericht met een uiterste datum van 23-02-2021. De feitelijke afhandeling van deze aanvragen vindt plaats op basis van het acceptatiebeleid van de individuele geldverstrekker.

Het is volgens HDN momenteel technisch niet mogelijk de IBL-rekentool alleen uit te zetten voor nieuwe aanvragen met UWV-verzekeringsberichten die na 23-02-2021 zijn gedownload. Daarom is de rekentool wel gewoon zichtbaar en benaderbaar voor intermediairs en geldverstrekkers. Om te voorkomen dat er per ongeluk toch nog nieuwe aanvragen worden ingestuurd, is op de rekentool vermeld dat deze na 23 februari niet meer beschikbaar is voor nieuwe aanvragen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.