Donatus geeft vanwege verlies geen premierestitutie

0

Donatus Verzekeringen gaat, na instemming van de Ledenraad, over het verslagjaar 2022 geen premie restitueren aan haar leden. Dit is op basis van het resultaat over 2022 niet mogelijk. Naar eigen zeggen is dat voor de verzekeraar van kerken en monumenten uitzonderlijk.

Het jaarverslag laat een negatief resultaat zien van 2 miljoen euro na belastingen. Ondanks de storm Eunice op 18 februari 2022 heeft Donatus in 2022 een beter schadejaar gehad dan in 2021. De leden zijn bespaard gebleven van grote kerk- of monumentenbranden. Echter, ten gevolge van de oorlog in Oekraïne en de daardoor sterk oplopende rente en inflatie en dalende beurzen, is het beleggingsresultaat 17 miljoen euro lager dan vorig jaar. Het positieve schadejaar kon dit ongerealiseerde verlies niet compenseren. De premie-inkomsten zijn gestegen van 31,7 naar 32,1 miljoen euro.

Vertrouwen in de toekomst

In een reactie op het jaarverslag 2022 zeggen directieleden Alphons van der Voorn en Rinke Eigenhuis dat ondanks het negatieve resultaat van afgelopen jaar, zij alle vertrouwen hebben in de toekomst. “Nu het resultaat over 2022 negatief is, zal over 2022 geen premierestitutie worden gegeven per 1 januari 2024. Wij zijn ons terdege bewust van deze mindere boodschap. Later in 2023 wordt in overleg met de Ledenraad beoordeeld of alsnog premierestitutie mogelijk is. Dit om een te forse verhoging van de te betalen premie te beperken. Of dit mogelijk is, is afhankelijk van het nettoresultaat over 2023, alsmede van de solvabiliteitspositie.”

Ledenbestand groeit

“We zijn verheugd dat we ons ledenbestand nog altijd zien groeien. In dit verslagjaar zijn er meer dan 300 monumenteneigenaren bijgekomen met meer dan 400 panden. Het aantal verzekerde gebedshuizen is stabiel op circa 4700 gebleven, ondanks de verkoop van kerkgebouwen, door de komst van zowel nieuwe kerkgenootschappen als eigenaren van herbestemde kerken”, aldus de directie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.