Doemscenario woningmarkt blijft uit

0

Ondanks de coronacrisis blijft de koopwoningmarkt goed presteren in 2020. In het eerste halfjaar betaalde kopers gemiddeld 327.000 euro voor hun koopwoning, 8,3% meer dan in de eerste helft van 2019. Het aantal transacties komt uit op 106.431, ten opzichte 2019 een plus van 6,5%.

In de afgelopen 7 jaar is de gemiddelde koopsom zelfs met 55% gestegen. Ook bij de woningtransacties is de oplopende kwartaaltrend die jaren goed zichtbaar. Dit blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster. Daarbij opgemerkt dat het Kadaster het moment van notariële overdracht van de woning, doorgaans enkele maanden nadat verkoper en koper de koopovereenkomst hebben getekend registreert. “Uiteraard kan corona nog enige impact krijgen op de woningmarkt maar voorlopig is daar weinig van te merken”, aldus Woningmarktcijfers.nl in een toelichting op de analyse.

Minder appartementen

De koopsom van een appartement en hoekwoning is met 9,1% iets meer gestegen dan bij de overige woningtypen. In het eerste halfjaar 2020 werden 2,7% minder appartementen verkocht, bij de overige woningtypen is juist een stijging waarneembaar, uiteenlopend van 8,2% bij de twee-onder-een-kap-woning tot 10,8% bij de vrijstaande woningen.

De provincie Groningen is met een gemiddelde van 235.700 euro de goedkoopste provincie om een huis te kopen, Noord Holland met 413.600 euro de duurste. Flevoland laat over de eerste zes maanden van dit jaar de grootste prijsstijging zien, maar liefst 12,6% meer dan vorig jaar in deze periode. In Zeeland blijft de stijging beperkt tot 6%. In Noord-Brabant is het aantal woningtransacties het afgelopen halfjaar met 11,1% het meest gestegen, Overijssel volgt met 10,2%. In Groningen is de stijging met 1,4% het kleinst.

Voorspelling ING

Dat de economen van ING verwachten dat het aantal transacties voor 2020 zou kunnen blijven steken op 150.000, zien ze bij Woningmarktcijfers.nl niet zo 1-2-3 gebeuren. “Dit zou betekenen dat er het komend halfjaar nog slechts 43.500 transacties zouden plaats vinden, 63% minder dan het tweede halfjaar van 2019 heeft opgeleverd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.