Documentloze PSD2 vastgoedfinanciering Briqwise

0

Via peer-to-peer platform Briqwise kunnen ondernemers vanaf nu zonder documenten een mkb-vastgoedfinanciering indienen. Het in 2018 opgerichte fintech bedrijf start hiervoor een samenwerking met open banking technologie aanbieder Yolt Technology Services (YTS, onderdeel van ING Groep).

Met behulp van de Europese PSD2 regelgeving kan de door YTS en Graydon ontwikkelde Cashflow Analyzer binnen enkele seconden de geldstromen in kaart brengen, welke een eerste indicatie bieden van de financiële gezondheid van een onderneming in het afgelopen anderhalf jaar. Aanvragers kunnen YTS daarvoor toegang tot de bankrekening verschaffen (PSD2). Deze volgens Briqwise zorgvuldigere risicoafweging geldt als extra zekerheid voor investeerders op het Briqwise platform en versterkt daarmee ook de kredietpositie van ondernemers.

“Kredietaanvragen worden bij Briqwise al grondig beoordeeld op basis van een bancaire methode; net zo zorgvuldig, alleen met meer gemak en veel sneller”, aldus Pieter Porte, medeoprichter van Briqwise. “Bij de cashflow analyse steken aanvragers nog veel tijd en moeite in het verzamelen en overleggen van financiële gegevens.”

In de praktijk

Een ondernemer geeft op het platform eerst het gewenste leenbedrag door, tezamen met het vastgoed dat aangekocht moet worden of als onderpand dient voor de lening. Gedurende de daaropvolgende cashflow analyse, wordt de uitkomst van de analyse eerst gedeeld met de aanvrager en pas na zijn goedkeuring verzonden naar Briqwise. PSD2 vereenvoudigt daarmee niet alleen het beoordelen van aanvragen en het vormen van dossiers, maar ook het onderhoud voor bijvoorbeeld eventuele jaarlijkse revisies. Briqwise verzorgt de rest van de kredietbeoordeling via diverse koppelingen, waarna de fiatteur uiteindelijk goedkeuring verleent.

“Data wordt automatisch ingelezen en verwerkt op de achtergrond. Dat levert een flinke tijdsbesparing op voor zowel Briqwise als voor de aanvrager van een lening”, aldus Bas van Marissing, Product Manager bij YTS. “Maar eigenlijk nog belangrijker is dat de data veel betrouwbaarder is omdat deze wordt opgehaald direct bij de bron: de bank waar de ondernemer bankiert.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.