DNB ziet cyberdreiging toenemen

0

Cyberrisico’s zijn reëel. DNB ziet dat cyberdreigingen in de maatschappij toenemen. “Dat geldt ook voor de instellingen onder ons toezicht. Voortdurende aandacht voor dreigings- en risicoanalyse blijft daarom voor instellingen belangrijk om hun basismaatregelen, het fundament, op niveau te houden. Dit wordt bevestigd in de door ons uitgevoerde onderzoeken in 2022”, aldus de toezichthouder.

Op basis van eigen onderzoeken bij instellingen en de jaarlijkse uitvraag gericht op informatiebeveiliging (de SBA-IB) verkrijgt DNB inzicht in dit fundament bij verzekeraars, pensioenfondsen, PUO’s en PPI’s. Hieruit blijkt dat niet alle basismaatregelen bij instellingen effectief zijn ingericht en functioneren. Basismaatregelen die aandacht vragen zijn:

  • Actieve monitoring op cyberrisico’s binnen de IT-omgeving;
  • Noodzakelijk onderhoud op de beveiliging van IT-systemen; waarin de uitbestedingsketen betrokken wordt;
  • Testen van en oefenen met een cyberaanval.

Bestuurlijke betrokkenheid

In 2021 heeft DNB een IB-monitor uitgebracht waarin aandacht is besteed aan de belangrijke rol van bestuur voor het op orde krijgen en houden van informatiebeveiliging- en cyberrisico’s. Actieve bestuurlijke betrokkenheid en een toereikend kennisniveau over dit onderwerp is ook dit jaar onderwerp in onze onderzoeken. Het belang van kennis en aandacht op het gebied van informatiebeveiliging en cyberrisico’s wordt aan veel bestuurstafels onderschreven. Bestuurlijke verankering van dit onderwerp en het op orde brengen en houden van kennis bij bestuurders en intern toezicht behoeft nadrukkelijke aandacht.

Hier kunt u een toelichting lezen op deze waarnemingen en de bestuurlijke aandacht die instellingen hebben ten aanzien van cyberrisico’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.