DNB: ‘Woningmarkt nog jaren oververhit’

0

DNB verwacht dat de woningprijsstijging in 2022 lager zal uitvallen dan in 2021. Met 5,5% is die stijging in historisch perspectief echter nog steeds hoog. Pas in 2023 als de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting zal oplopen, vlakt de woningprijsstijging af naar 3,5%.

Die verwachting spreekt De Nederlandsche Bank (DNB) uit als onderdeel van de nieuwe halfjaarlijkse ramingen (pdf). “De verwachting is dat de krapte op de woningmarkt gedurende de nieuwe ramingsperiode aanhoudt. In 2021 is de geraamde huizenprijsstijging gemiddeld 10%. Doordat de werkloosheid in 2022 toeneemt en de hypotheekrente – in lijn met de licht oplopende rentestanden op de kapitaalmarkt – wat zal stijgen, wordt de bestedingsruimte van huishoudens gedrukt. Hierdoor is de verwachte prijsstijging op de woningmarkt in 2022 lager dan in 2021.”

Fiscale behandeling aanpassen

De woningmarkt kan volgens DNB toegankelijker worden door het woningaanbod te vergroten en de prijsopdrijvende fiscale subsidies voor woningbezit geleidelijk af te schaffen. Geen verrassende oplossingen omdat deze ballen al vaker door de toezichthouder zijn opgegooid. DNB: “Het aanbod dient vergroot te worden door zowel meer koop- als huurwoningen te bouwen. Daarnaast verdient het aanbeveling om de fiscale behandeling van kopen en huren gelijk te trekken. Overheveling van de eigen woning naar box 3 van de inkomstenbelasting en afschaffing van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning zijn daarvoor stappen in de goede richting.”

Economische herstel

Uitgangspunt van de nieuwe DNB-raming is dat de contactbeperkende maatregelen vanaf mei 2021 geleidelijk worden versoepeld en dat dergelijke maatregelen vanaf begin 2022 niet meer nodig zijn, vanwege grootschalige vaccinatie. In lijn met de versoepelingen verwacht DNB dat het economische herstel sterk aantrekt vanaf het tweede kwartaal van 2021, vooral gedreven door de particuliere consumptie. Vergeleken met een half jaar terug zijn de vooruitzichten volgens DNB duidelijk gunstiger geworden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.