DNB werkt aan richtlijn voor DC-regelingen

0

DNB verzoekt verzekeraars die van plan zijn variabele pensioenuitkeringen aan te bieden, zich bij de toezichthouder te melden. Het is de bedoeling om vanaf 1 juli doorbeleggen na pensioendatum mogelijk te maken bij Defined Contribution (DC)-regelingen. Dan kunnen variabele uitkeringen aangeboden worden.

De Tweede Kamer heeft op 10 maart het Wetsvoorstel verbeterde premieregeling aangenomen. Indien de Eerste Kamer hiermee instemt, gaat de wet per 1 juli in. DNB: “Dat betekent dat deelnemers aan DC-regelingen vanaf 1 juli de mogelijkheid krijgen om te kiezen uit een vaste uitkering of een variabele uitkering op pensioendatum. Er zijn drie risicofactoren waarmee de variabele uitkering kan variëren, te weten beleggingsrisico en/of microlangleven en/of macrolangleven risico.”

Het wetsvoorstel verbeterde premieregeling is een samenvoeging van het Wetsvoorstel variabele pensioenuitkering van het kabinet en het initiatief Wetsvoorstel uitbetaling pensioen in pensioeneenheden van het Tweede Kamerlid Lodders (VVD).

Guidance

DNB werkt aan Guidance (richtlijn) voor pensioenuitvoerders bij het wetsvoorstel en de lagere regelgeving. De bank zal deze zo snel mogelijk publiceren nadat de wet- en regelgeving definitief is. Tevens inventariseert de toezichthouder op dit moment welke uitvoerders variabele uitkeringen aan het vormgeven zijn en wat daarbij de invulling is op hoofdlijnen. “Wij verzoeken verzekeraars zich te melden bij hun toezichthouder of contactpersoon als zij plannen hebben om variabele pensioenuitkeringen te gaan aan te bieden. Op die manier kunnen mogelijke vragen en eventuele knelpunten in een vroeg stadium weggenomen worden en kunnen de sector en DNB zich optimaal voorbereiden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.