DNB voert druk rond aflossingsvrije hypotheken op

0

Kredietverstrekkers moeten hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek actiever wijzen op de risico’s die zij lopen en waar nodig helpen bij het vinden van een passende oplossing. Dit staat in het vandaag door DNB gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS).

De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor bijna 55% uit aflossingsvrije en beleggingshypotheken waarop niet regulier wordt afgelost. Het risico bestaat dat huishoudens met dergelijke hypothecaire leningen niet over voldoende financiële middelen beschikken om deze voor of op de einddatum af te lossen, schrijft DNB.

De toezichthouder vindt het daarom wenselijk dat kredietverstrekkers hun klanten stimuleren het aflossingsvrije deel van de financiering te beperken. Bijvoorbeeld door de financiële ruimte die ontstaat bij het oversluiten van bestaande leningen tegen een lagere rente, te gebruiken voor een extra aflossing.

Afbouw renteaftrek

Ook in een aanzienlijke versnelling van de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en een verdere inperking van de leennormen ziet DNB mogelijkheden om de in haar ogen hoge schuldenlast verder in te perken. Wat betreft de versnelde afbouw van de renteaftrek wordt de toezichthouder naar het zich laat aanzien door het nieuwe kabinet op haar wenken bediend.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.