DNB start consultatie Beleidsregel Afwikkelbaarheid Verzekeraars

0

DNB is vorige week de publieke consultatie gestart van de concepttekst voor de Beleidsregel Afwikkelbaarheid Verzekeraars. Met deze beleidsregel beoogt de toezichthouder de aspecten te verduidelijken die ze bij de afwikkelbaarheidsbeoordeling van verzekeraars en groepen in aanmerking neemt. De bedoeling daarvan is verzekeraars en groepen te ondersteunen bij het voldoen aan de verplichting om afwikkelbaar te zijn.

Sinds de inwerkingtreding van de Wet herstel en afwikkeling verzekeraars op 1 januari 2019 is DNB verantwoordelijk voor de afwikkeling van verzekeraars. In het kader van deze verantwoordelijkheid stelt de toezichthouder afwikkelingsplannen op voor alle verzekeraars en groepen die vallen binnen de reikwijdte van de wetgeving inzake resolutie van verzekeraars. Een uitzondering kan worden gemaakt voor die verzekeraars of groepen waarvan DNB meent dat afwikkelbaarheid afdoende is gewaarborgd. Een belangrijk onderdeel van het afwikkelingsplan is de beoordeling van de afwikkelbaarheid van een verzekeraar of groep, waarbij de bank vaststelt of er wezenlijke belemmeringen voor afwikkeling bestaan.

Afwikkelbaarheidsbeoordeling

DNB is voornemens in het eerste kwartaal van 2023 een beleidsregel vast te stellen die beoogt de aspecten die DNB bij de afwikkelbaarheidsbeoordeling van verzekeraars en groepen in aanmerking neemt te verduidelijken teneinde verzekeraars en groepen te ondersteunen in het voldoen aan de afwikkelbaarheidsverplichting die voortvloeit uit artikel 3A:82 Wft. De vast te stellen beleidsregel is nadrukkelijk niet bedoeld als instructie aan verzekeraars en groepen hóe zij hun afwikkelbaarheid moeten bevorderen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.