DNB spant zich maximaal in voor nieuw pensioenstelsel

0

De Wet toekomst pensioenen vormt volgens De Nederlandsche Bank een noodzakelijke en belangrijke stap naar een toekomstbestendiger pensioenstelsel voor alle Nederlanders. In een nieuwe publicatie schrijft DNB zich maximaal te zullen inspannen om bij te dragen aan het succes van de stelselwijziging.

De Tweede Kamer heeft op 22 december 2022 het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen aangenomen. Het wetsvoorstel geeft volgens DNB een ‘robuuste en uitvoerbare basis aan sociale partners en pensioenuitvoerders om keuzes te maken over pensioenregelingen in het nieuwe stelsel’. Dat schrijft de toezichthouder in een Position Paper, geschreven als bijdrage aan de deskundigenbijeenkomst die gisteren werd gehouden met de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer. Namens DNB nam Tjerk Kroes, divisiedirecteur Economisch Beleid & Onderzoek, deel aan de bijeenkomst.

Werken aan een soepele overgang

“Met het nieuwe pensioenstelsel kunnen de belangrijke verworvenheden van een collectieve pensioenuitvoering behouden blijven, terwijl het stelsel tegelijkertijd de mogelijke spanningen tussen generaties terugdringt en beter aansluit bij de arbeidsmarkt”, aldus DNB. De overgang naar het nieuwe stelsel is een grote operatie, waarvoor de voorbereidingen al in volle gang zijn.

De toezichthouder benoemd in het document verschillende zaken die de komende periode belangrijk zijn voor een soepele overgang. “Complexiteitsreductie kan daarbij helpen. Een gestage voortgang, waarbij piekbelasting wordt voorkomen voor fondsen, uitvoerders, adviseurs en toezichthouders, is eveneens in ieders belang. Bovenal is cruciaal dat alle betrokkenen elkaar goed weten te vinden en ieder vanuit de eigen rol samenwerkt aan een goed resultaat. Vanuit die gedachte zal DNB zich in haar rol maximaal inspannen om bij te dragen aan het succes van de stelselwijziging.”

DNB werkt momenteel aan guidance om bij te dragen aan helderheid voor sociale partners en pensioenuitvoerders over hoe DNB de nieuwe wet- en regelgeving interpreteert en hoe DNB daarop toezicht gaat houden. Eerste guidance over de verschillende transitiethema’s wordt momenteel openbaar geconsulteerd. DNB verwacht de definitieve guidance te publiceren zodra het wetsvoorstel is aangenomen.

Bekijk hier het DNB-document ‘Wet Toekomst Pensioenen’ (pdf)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.