DNB publiceert cijfers banken

0

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert vanaf vandaag een uniform overzicht met de kerngegevens van de Nederlandse banken. Hierin zijn onder meer de hypothecaire en bedrijfsmatige kredietportefeuilles met elkaar te vergelijken.

Eerder al bracht DNB op haar website de kerncijfers bij elkaar van individuele verzekeraars en individuele pensioenfondsen. Ditmaal gaat het om de belangrijkste financiële cijfers van de individuele banken in Nederland die onder toezicht staan van DNB. Met deze publicatie geeft DNB verder invulling aan haar streven naar meer transparantie over haar toezicht.

Naast de hypothecaire en bedrijfsmatige kredietportefeuilles, zijn er onder meer ook ratio’s te vinden voor onvolwaardige (impaired) leningen en voorzieningen voor leningen, en de ratio voor het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal. De nieuwe cijfers worden twee keer per jaar geactualiseerd en hebben betrekking op de stand van zaken per eind december en eind juni.

De publicatie van de kerncijfers van onder toezicht staande instellingen was één van de aanbevelingen van de Commissie-De Wit die na de financiële crisis in opdracht van de Tweede Kamer onderzocht hoe het bankentoezicht verbeterd kon worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.