DNB: ‘Premievolume levensverzekeraars blijft dalen’

0

Met uitzondering van 2011 is het premievolume van de levensverzekeraars in de periode sinds 2008 ieder jaar afgenomen, tot een volume van 12 miljard euro in 2018. Oorzaken zijn onder meer een minder aantrekkelijk fiscaal regime en toenemende concurrentie van alternatieve spaarproducten. Dat blijkt uit cijfers van DNB.

Bij de schadeverzekeraars is de laatste twee jaren sprake van een lichte stijging in het premievolume, naar een totaal van 14 miljard euro in 2018. DNB: “Het is onduidelijk of de recente stijging toe te schrijven is aan een toename van het aantal contracten dan wel een stijging van de premies per contract.”

Uitsplitsen

Het totale premievolume van alle Nederlandse verzekeraars onder toezicht was goed voor 73,7 miljard euro in 2018. “Als we dit verder uitsplitsen naar type verzekeraars, ziet het plaatje er als volgt uit: 46,6 miljard euro voor zorg, 14,1 miljard voor schade, 12 miljard voor leven en 1 miljard voor de herverzekeraars”, aldus de toezichthouder.

Afgenomen

Het totale premievolume voor zowel de levens- als schadeverzekeraars vertoont een dalende trend tussen 2007 en 2018. Daarbij is het premievolume van de levensverzekeraars gedaald van 26,7 miljard euro in 2008 (het hoogste niveau ooit) naar 12 miljard in 2018. Met uitzondering van 2011 is het premievolume van de levensverzekeraars in de periode 2008-2018 ieder jaar afgenomen. De oorzaken voor deze daling zijn onder meer: een minder aantrekkelijk fiscaal regime, toenemende concurrentie van alternatieve spaarproducten en reputatieschade door juridische geschillen over beleggingsverzekeringen.

Schade

Voor de schadeverzekeraars is het totale premievolume gedaald van 21,5 miljard euro in 2009 naar een voorlopig dieptepunt van 13,3 miljard in 2016. De oorzaken voor deze daling zijn onder meer toegenomen concurrentie (ook vanuit het buitenland) en technologische innovaties. De laatste twee jaren is er sprake van een lichte stijging, naar een totaal van 14 miljard euro in 2018. Het is volgens DNB onduidelijk of dit toe te schrijven is aan een toename van het aantal contracten dan wel een stijging van de premies per contract.

Totale premievolume

Het totale premievolume van alle Nederlandse verzekeraars, uitgedrukt als percentage van het bbp, is gedaald van ongeveer 12,6% in 2009 naar 9,5% in 2018. “De oorzaak voor de daling in het relatieve premievolume is de daling in de (absolute) premievolumes van de levens- en schadeverzekeraars. De recente (lichte) stijging in het premievolume van de schadeverzekeraars volstaat niet om deze trend te keren. Het relatieve premievolume van de zorgverzekeraars kent een stabiel verloop sinds 2010 en is goed voor zo’n 6% van het bbp”, aldus de toezichthouder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.