DNB-maatregel hypothecaire buffer uitgesteld

0

In oktober 2019 heeft DNB een maatregel aangekondigd waardoor banken meer kapitaal zouden moeten aanhouden voor hun hypothecaire leningenportefeuilles. De toezichthouder heeft nu besloten om de inwerkingtreding van de maatregel – gepland voor september 2020 – vooralsnog uit te stellen.

Deze maatregel van DNB is bedoeld om de weerbaarheid van banken te vergroten in het licht van het toegenomen systeemrisico, gerelateerd aan de Nederlandse huizenmarkt. De maatregel zou leiden tot een toename van de kapitaaleis aan de bankensector van in totaal ruim drie miljard euro. Door het uitstellen van deze verzwaring komt dit bedrag nu ‘vrij’.

Uitstel is geen afstel

DNB stelt met nadruk dat het de bedoeling is dat dit kapitaal wordt gebruikt om de kredietverlening te ondersteunen en daarmee de gevolgen van het coronavirus op de Nederlandse economie te beperken. Het mag dus niet worden gebruikt voor uitbetaling van dividend of inkoop van eigen aandelen. De toezichthouder zal hier streng op toezien en waar nodig ingrijpen. DNB zal later dit jaar een besluit nemen over het moment waarop de maatregel alsnog kan ingaan en banken alsnog meer kapitaal moeten aanhouden voor hun hypothecaire leningenportefeuilles.

Toelichting

Het uitstellen van deze maatregel valt samen met een tijdelijke verlaging van de hoogte van de buffers die banken moeten aanhouden. In het nieuwe DNBulletin geeft de toezichthouder een nadere toelichting op deze maatregelen, waardoor banken tijdelijk aan minder strenge eisen hoeven te voldoen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.