DNB legt nieuwe aanpak witwassen voor aan financiële sector

0

DNB legt in een consultatie een nieuwe aanpak voor de bestrijding van witwassen voor aan financiële instellingen en andere belanghebbenden.

In een beleidsdocument zet DNB uiteen hoe de toezichthouder financiële instellingen meer praktische aanknopingspunten maar ook meer verantwoordelijkheden wil geven bij de vervulling van hun poortwachtersrol in de bescherming van de sector tegen financiële criminaliteit. Deze meer risico-gebaseerde benadering moet helpen de financiële sector schoner te houden, de misdaadbestrijding effectiever, en tegelijkertijd ook helpen voorkomen dat te strenge controles leiden tot het onnodig weigeren of hinderen van klanten. Financiële instellingen en andere belanghebbenden kunnen tot en met 30 november a.s reageren op de voorstellen. De definitieve versie van het beleidsdocument zal begin 2024 gepubliceerd worden.

Oproep

De voorstellen van DNB volgen op haar oproep vorig jaar om het voorkomen van financiële criminaliteit op een meer risico-gebaseerde manier aan te pakken. Dat gebeurde in het DNB-rapport ‘Van herstel naar balans’, waarin de toezichthouder vaststelde dat de huidige praktijk doelgerichter kan worden gemaakt, binnen het wetgevende kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft).

Efficiënter en effectiever

DNB: “Financiële instellingen kunnen efficiënter en effectiever te werk gaan in hun controles van klanten en transacties, mede door gebruik van innovatieve technische middelen (bijvoorbeeld door toepassing machine learning technieken) en met meer nadruk op een risico-gebaseerd aanpak. Behalve doelgerichter moet de meer risico-gebaseerde aanpak ook helpen voorkomen dat strenge controles de toegang voor klanten tot bancaire dienstverlening en het financiële stelsel onnodig in de weg zit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.