DNB: hypotheekportefeuilles kwetsbaarder

0

DNB voert de ondergrens voor de risicoweging van hypotheken per 1 januari 2022 definitief in. Volgens DNB houden banken momenteel onvoldoende rekening met het systeemrisico op de woningmarkt en zijn hun kredietportefeuilles kwetsbaar voor de impact van een huizenprijscorrectie op onze economie.

In het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit beschrijft De Nederlandsche Bank (DNB) de toenemende kwetsbaarheden en risico’s voor de financiële stabiliteit, die vooral gerelateerd zijn aan risicovol gedrag op financiële markten en op de woningmarkt. Als gevolg van oververhitting op de woningmarkt vertonen kopers risicovoller leengedrag, wat tot risico’s in de hypotheekportefeuilles van financiële instellingen leidt. Volgens president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank is er simpelweg te veel geld op zoek naar te weinig woningen. “Kopers gaan steeds verder om het winnende bod uit te brengen en vertonen daarbij steeds risicovoller leengedrag. Vooral starters lenen vaker maximaal ten opzichte van hun inkomen. Het is ook nog steeds mogelijk de volledige woningwaarde met een hypotheek te financieren. Daarbij zien we dat de populariteit van aflossingsvrij lenen weer toeneemt, wat herfinancieringsrisico’s met zich meebrengt.”

Klimaatrisico’s nemen toe

Om de risico’s van klimaatverandering voor financiële instellingen te onderzoeken, analyseert DNB in een nieuwe klimaatstresstest ruim 700 miljard euro aan vastgoed. Meer dan de helft hiervan ligt in delen van Nederland die kwetsbaar zijn voor overstromingen. DNB: “Een ernstige overstroming leidt tot forse schade aan gebouwen en een economische terugval die de Nederlandse financiële sector stevig kan raken. De financiële risico’s van klimaatverandering onderstrepen het belang van het tijdig inzetten van de transitie naar een klimaat-neutraal gebouwde omgeving. Ook is het van belang dat de financiële sector klimaatgerelateerde risico’s nadrukkelijker meeneemt in het risicobeheer.”

Financiële markten

Aangewakkerd door de ongekend lage rente is er al langer – ook voor de coronapandemie – sprake van een zoektocht naar rendement. Aandelenprijzen zijn historisch hoog, de vergoeding voor kredietrisico is laag en de uitgifte van risicovolle schulden, volgens DNB vaak ook met een grote hefboom, is verder toegenomen.

De alsmaar stijgende prijzen van risicovolle beleggingen leunen volgens de toezichthouder echter sterk op de veronderstelling dat de rente nog lange tijd laag blijft. “Dat maakt financiële markten kwetsbaar voor een omslag in het marktsentiment. Vooral in een scenario met structureel hogere inflatie- en renteniveaus kan de waardering van risicovolle beleggingen snel onder druk komen te staan.”

Bron: DNB:Bollenkaart Overzicht Financiele Stabiliteit 2021

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.