DNB: ‘Dekkingsgraad pensioensector gedaald’

0

In het vierde kwartaal van 2022 is de dekkingsgraad van de pensioensector gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen steeg, terwijl het pensioenvermogen nagenoeg gelijk bleef, schrijft DNB. “Het pensioenvermogen daalde met 1 miljard naar 1.440 miljard euro, terwijl de totale verplichtingen met 87 miljard stegen naar 1.243 miljard euro. De verandering in de waarde van de totale verplichtingen is grotendeels te verklaren door toegekende indexatie.”

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 115,9%: een daling ten opzichte van het vorige kwartaal van 8,8 procentpunt. De dekkingsgraad ligt wel boven de dekkingsgraad van 114,3% van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 120,2%: een stijging van 2,0 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.