DNB: ‘Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft stijgen’

0

In het eerste kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen opnieuw verbeterd, deelt DNB mee. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen.

Door de gestegen rentes op de financiële markten daalden de totale verplichtingen met 111 miljard naar 1.576 miljard euro, terwijl het totale pensioenvermogen met 15 miljard naar 1.676 miljard euro daalde.

Beleidsdekkingsgraad

DNB: “De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 106,3%, een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 6,0 procentpunt. Dit is het vierde opeenvolgende kwartaal waarop de dekkingsgraad steeg. Deze ligt nu hoger dan een jaar eerder. Toen was de dekkingsgraad 89,6%. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer. De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 96,9%: een stijging van 1,9 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het eerste kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.