DNB brengt klimaatrisico’s verzekeraars in kaart

0

DNB is een onderzoek gestart naar de gevolgen van klimaatverandering en energietransitie voor de financiële sector. Naast verzekerde risico’s onderzoekt de toezichthouder als onderdeel van dit project ook risico’s die niet of in mindere mate verzekerd zijn, zoals het overstromingsrisico.

Het onderzoek maakt deel uit van een breder klimaatproject van DNB. De toezichthouder wil vooral weten wat de gevolgen van klimaatrisico’s kunnen zijn voor de verplichtingen van verzekeraars. DNB publiceert de resultaten na de zomer in een sectoroverstijgend rapport.

Verwachte schadelast afstemmen

Door klimaatverandering kan de verwachte schadelast door diverse weersverschijnselen mogelijk veranderen, schrijft DNB in een toelichting op het onderzoek. “In Nederland gaat het dan in het bijzonder om storm, hagel, regen en overstroming. Naast verwachte schadelast kunnen potentieel ook extremen toe- of afnemen. Dit kan onder andere gevolgen hebben voor inschattingen die verzekeraars maken binnen catastrofemodellen.”

Overstromingsrisico

Naast verzekerde risico’s onderzoekt DNB als onderdeel van dit project ook risico’s die niet of in mindere mate verzekerd zijn. In Nederland gaat het dan in het bijzonder om het overstromingsrisico. DNB brengt onder andere in kaart wat de gevolgen zijn van relatief grote maar niet ondenkbare overstromingsscenario’s voor de beleggingen van financiële instellingen. Daarnaast is DNB betrokken bij discussies over de verzekerbaarheid van het overstromingsrisico.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.