DNB activeert depositogarantiestelsel voor klanten Amsterdam Trade Bank

0

Afgelopen vrijdag heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement van Amsterdam Trade Bank uitgesproken. Daarop heeft De Nederlandsche Bank (DNB) besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders met tegoeden bij de bankinstelling.

Door het activeren van het depositogarantiestelsel kunnen in aanmerking komende rekeninghouders met rekeningen bij ATB – onder andere handelend onder de naam FIBR – een vergoeding opvragen. ATB is actief in Nederland sinds 1994. De bank heeft ruim 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie het merendeel woonachtig is in Nederland. Bijna 6.000 klanten wonen in Duitsland. Het totale door het depositogarantiestelsel gegarandeerde bedrag is ongeveer 700 miljoen euro. Het bedrag dat nodig is om rekeninghouders te compenseren kan volgens de toezichthouder volledig gefinancierd worden uit het Depositogarantiefonds dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland wordt opgebouwd en inmiddels een omvang heeft van meer dan 3 miljard euro.

DNB zal aan de in aanmerking komende rekeninghouders het door de Nederlandse Depositogarantie gedekte bedrag uitkeren tot maximaal 100.000 euro per persoon. Er is een aanvullende garantie voor geld op rekening(en) dat tijdelijk wordt aangehouden in verband met de aankoop en verkoop van een eigen woning tot maximaal 500.000 euro. De toezichthouder opent binnen 10 werkdagen een webportaal op haar website. Hier kunnen rekeninghouders onder andere aangeven op welke rekening zij hun vergoeding wensen te ontvangen.

Activatie beleggerscompensatie

Naast het Depositogarantiestelsel wordt ook het Beleggerscompensatiestelsel geactiveerd. ATB heeft namelijk ook een vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten. Het Beleggerscompensatiestelsel voorziet onder bepaalde voorwaarden in een dekking tot 20.000 euro per persoon van gelden en/of financiële instrumenten die aan ATB zijn toevertrouwd voor het verlenen van beleggingsdiensten. DNB zal hier als uitvoerder van het Beleggerscompensatiestelsel binnenkort meer informatie over geven via haar website.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.