DNB: ‘95% van gegarandeerd spaargeld failliete ATB uitgekeerd’

0

Een maand na het faillissement van de Amsterdam Trade Bank (ATB) is inmiddels 95% van het gegarandeerde spaargeld uitgekeerd aan de gedupeerde rekeninghouders. Ongeveer 80% van alle klanten heeft de vergoeding opgevraagd. Dat meldt DNB.

Per dinsdag 24 mei is 635,3 miljoen aan vergoedingen uitgekeerd (94,5% van het totale gegarandeerde bedrag) aan 18.121 rekeninghouders (78,1% van alle rekeninghouders). Het percentage reeds uitgekeerde rekeninghouders in Nederland (79,1%) en Duitsland (75,0%) is vergelijkbaar. Voor alle rekeninghouders die nog geen contact hebben opgenomen met DNB geldt dat hun vergoeding beschikbaar blijft. Vaak gaat het bij deze rekeninghouders om kleinere bedragen. De toezichthouder roept deze laatste groep van klanten die hun tegoed nog niet heeft opgevraagd op, dit alsnog te doen.

Slapende rekeningen

DNB: “Uit de administratie van ATB blijkt dat er circa 23.000 rekeningen met 32.000 rekeninghouders bestaan die door de bank beëindigd zijn en daarom niet meer actief zijn. Op basis hiervan behandelt we deze rekeningen als slapende rekeningen. Slapende rekeningen zijn rekeningen ten aanzien waarvan in de 24 maanden voorafgaand aan 22 april 2022 geen transacties namens de rekeninghouder hebben plaatsgevonden. Ook het geld op slapende rekeningen valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Over alle slapende rekeningen tezamen gaat het om een bedrag van 1,9 miljoen euro.

Per post

Alle slapende rekeninghouders ontvangen spoedig per post bericht over hun saldo op de slapende rekening(en) en nadere informatie over de wijze waarop de vergoeding door DNB zal worden uitbetaald. Voor deze slapende rekeningen wordt een grensbedrag van 5 euro per persoon gehanteerd. Houders van slapende rekeningen met een saldo lager dan deze ondergrens ontvangen geen vergoeding. Rekeninghouders met een saldo van 5 euro of meer kunnen via het formulier bij de brief die ze van DNB ontvangen aangeven op welke betaalrekening ze hun vergoeding willen ontvangen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.