Dit staat de werkgever in 2023 te wachten

0

HR- en salarisdienstverlener ADP heeft ook dit jaar weer de wijzigingen per 1 januari in wet- en regelgeving voor werkgevers op een rij zet. Zo worden werkgevers in 2023 geconfronteerd met de ‘Wet werken waar je wilt’, die regelt dat werknemers een wijziging van arbeidsplaats kunnen aanvragen.

Het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ is in juli met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer en regelt dat werknemers een verzoek in kunnen dienen waarin zij een wijziging van de arbeidsplaats vragen. “Dit kan bijvoorbeeld het huis van de werknemer zijn, mits het binnen de Europese Unie is gelegen. De werknemer kan ook vragen om één of meer dagen per week op een andere vestiging van de werkgever te mogen werken. De werknemer krijgt meer zeggenschap. Alleen met een gemotiveerd beroep op de redelijkheid en billijkheid kan de werkgever het verzoek afwijzen”, aldus Dik van Leeuwerden, expert in wet- en regelgeving bij ADP Nederland.

Ruimere werkkostenregeling

Werkgevers krijgen in 2023 met behulp van de werkkostenregeling meer ruimte voor het financieel compenseren van hun medewerkers. De vrije ruimte over de eerste 400.000 euro wordt tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Daarboven blijft de vrije ruimte 1,18%. Van Leeuwerden: “Als een bedrijf een eindejaarsuitkering of dertiende maand heeft, kunnen zij het bruto bedrag van de uitkering verlagen en dat deel voor de werknemer onbelast uitbetalen als bijvoorbeeld ‘vergoeding energiekosten’. Het leidt dus ook niet tot een hoger inkomen waardoor toeslagen in gevaar kunnen komen.”

Hogere onbelaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding

Het bedrag dat werkgevers volgend jaar onbelast mogen vergoeden voor reiskosten wordt van 0,19 euro verhoogd naar 0,21 euro per kilometer. De thuiswerkvergoeding gaat omhoog van 2 euro naar 2,15 euro per gewerkte thuiswerkdag of een deel daarvan. Van Leeuwerden benadrukt daarbij dat het feit dat het fiscaal mag, nog niet wil betekenen dat een werkgever het arbeidsvoorwaardelijk ook moet vergoeden.

Werkgerelateerde kilometers rapporteren

Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten er volgens ADP rekening mee houden dat zij in 2023 worden geconfronteerd met een nieuwe administratieve last. “In het kader van internationale afspraken om de CO2-uitstoot te beperken, moeten deze werkgevers alle werkgerelateerde kilometers van hun werknemers gaan rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit geldt voor zowel de woon-werk kilometers als alle overige zakelijke kilometers. Er moet ook onderscheid worden gemaakt in hoe werknemers hebben gereisd, bijvoorbeeld met de auto, openbaar vervoer of fiets. Als met de auto, bromfiets of scooter is gereisd, moet ook gerapporteerd worden op welke brandstof dat vervoermiddel rijdt (bijvoorbeeld diesel, benzine, elektrisch). Verplichte invoering staat gepland vanaf 1 juli 2023.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.