Dirk Scheringa slaat terug    

0

Dirk Scheringa wil dat oud-bankpresident Nout Wellink en oud-minister van Financiën, Wouter Bos onder ede worden verhoord. Het gaat de gewezen DSB-topman met name over het schenden van de geheimhoudingsplicht toen destijds de noodregeling door DNB en Financiën werd aangevraagd.

Hierdoor zou volgens Scheringa het faillissement van zijn DSB-bank onvermijdelijk zijn geworden. Een verzoekschrift tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor is inmiddels bij de Rechtbank te Den Haag ingediend. De zaak dient op 16 november aanstaande.

Verwijtbaar gedrag

Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld waaruit het verwijtbaar gedrag van de Nederlandse Staat en/of DNB blijkt. “Door vertrouwelijke en op dat moment feitelijk onjuiste informatie voortijdig te delen met ongeveer 500 mensen, is bewust het risico aanvaard dat deze informatie bij het grote publiek bekend werd. Zij hebben door dit onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag, onnodig het faillissement van DSB veroorzaakt. En zijn dus schadeplichtig aan Dirk Scheringa”, schrijven zij in het persbericht.

Nieuwe procedures

Scheringa hoopt dat het getuigenverhoor onder ede meer duidelijk geeft over de precieze omstandigheden waaronder de vertrouwelijke informatie is verspreid, aan wie die informatie openlijk is verstrekt en hoe die specifieke – maar volgens Scheringa op dat moment onjuiste informatie – uiteindelijk de Volkskrant heeft bereikt.

“Vastgesteld kan worden dat alle oud-klanten en alle schuldeisers hun geld hebben ontvangen, dat DSB nog steeds winstgevend is en het bedrijf nog vele honderden miljoenen in kas heeft”, aldus Scheringa, die van plan is om na dit voorlopig getuigenverhoor een gerechtelijke procedure bij de burgerlijke rechter te starten tegen DNB en het Ministerie van Financiën. Het schadebedrag wordt geraamd op 830 miljoen euro.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.