Direct mondelinge uitspraak na hoorzitting Kifid

0

In klachtzaken met een beperkt financieel belang kan de Geschillencommissie van Kifid vanaf nu ook besluiten om aansluitend aan de hoorzitting direct mondeling uitspraak te doen. Dit gebeurt overigens alleen wanneer de betrokken consument en financiële dienstverlener daarmee instemmen.

Tot nog toe moeten de consument en de financiële dienstverlener bij dit soort eenvoudige klachten, die worden behandeld door een lid van de Geschillencommissie, wachten totdat het oordeel is vastgelegd in een schriftelijke uitspraak. Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie: “Als het gaat om eenvoudige zaken is het heel gebruikelijk dat de rechter direct na het horen van partijen uitspraak doet. Het is goed dat we bij Kifid het doen van een mondelinge uitspraak mogelijk maken.”

Wanneer direct mondeling uitspraak wordt gedaan, zegt dat nog niets over de aard van het oordeel. Een mondelinge uitspraak kan zowel bij een beslissing in het voordeel van de consument, als bij een beslissing in het voordeel van de financiële dienstverlener. “Met een mondelinge uitspraak krijgen de betrokken partijen aansluitend aan de hoorzitting direct duidelijkheid. En indien nodig kan de Geschillencommissie ter plekke nog de uitspraak verhelderen”, aldus Ruinaard.

Eenvoudige zaken

Het doen van een mondeling uitspraak aansluitend aan een hoorzitting is bedoeld voor eenvoudige zaken. Het gaat dan om klachten die in een hoorzitting worden behandeld door een enkelvoudige Geschillencommissie en waarbij het financiële belang kleiner is dan 25.000 euro. De voor de klacht relevante feiten moeten duidelijk zijn en het moet mogelijk zijn om de beslissing en de doorslaggevende overwegingen in enkele bondige zinnen uit te spreken. De Geschillencommissie bepaalt of een zaak zich leent voor het doen van mondelinge uitspraak.

De praktijk

Wanneer consumenten en financiële dienstverleners worden uitgenodigd voor een hoorzitting door een enkelvoudige Geschillencommissie, worden zij in de uitnodiging gewezen op de mogelijkheid van een mondelinge uitspraak. Wanneer de Geschillencommissie van oordeel is dat een klachtzaak zich hiervoor leent, dan zal de voorzitter bij het begin van de hoorzitting deze mogelijkheid toelichten en om instemming vragen. Alleen wanneer beide partijen instemmen, kan een mondelinge uitspraak volgen. Nadat beide partijen hun verhaal hebben kunnen doen, wordt de zitting geschorst zodat de Geschillencommissie de beslissing en motivering kan vaststellen.

Nadat de zitting is hervat, doet de Geschillencommissie mondeling uitspraak. Deze mondelinge uitspraak ontvangen betrokken partijen binnen twee weken eveneens op schrift. De op schrift gestelde ‘mondelinge uitspraak’ wordt tevens gepubliceerd op de website van Kifid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.