Diplomaplicht wordt serieus genomen

0

Ondernemingen die op en na 1 juli 2014 een AFM-vergunning of uitbreiding hiervan hebben aangevraagd, moesten direct voldoen aan de diplomaplicht. De AFM controleert de naleving van deze plicht. De eerste uitkomsten van deze controle noemt de toezichthouder ‘vooralsnog positief’.

Op 1 januari 2017 loopt de laatste overgangstermijn voor de diplomaplicht af. Vorig jaar is de AFM begonnen met een controle op de naleving van deze plicht voor ondernemingen die eerder aan deze plicht moesten voldoen. Bij aanvang van de controlewerkzaamheden waren dat al ruim 240 ondernemingen. Binnen deze groep heeft de AFM aselect een groep ondernemingen geselecteerd die in oktober 2015 een informatieverzoek van de toezichthouder ontvangen.

Bij 82% van de onderzochten ondernemingen kon de AFM direct vaststellen dat zij voldoen aan de diplomaplicht. “Het is positief om te zien dat een groot deel van de groep voldoet aan deze plicht en hiermee bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van de financiële dienstverlening”, aldus de AFM.

Passende maatregelen

Bij 18% van de onderzochte ondernemingen kon de AFM niet vaststellen of zij voldoen aan de diplomaplicht. “Dit betreft vooral ondernemingen die hun bestaande vergunning hebben uitgebreid. Bij deze ondernemingen wordt aanvullend onderzoek gedaan. Als uit het onderzoek blijkt dat ondernemingen niet voldoen, worden passende maatregelen getroffen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.