Dipje dekkingsgraden pensioenfondsen

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juli gedaald van 110% naar 108%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is gestegen naar 103%.

Dit constateert Aon in haar Pensioenthermometer. “De rente daalde in juli fors maar de beleggingsportefeuille behaalde niettemin een positief rendement. Na stijgende dekkingsgraden in de eerst helft van 2021 zien we dat deze in juli een neerwaartse beweging maken.”

De indicatieve beleidsdekkingsgraad ligt met 103% boven het aangepaste tijdelijk wettelijk vereiste minimum van 90%. Aangezien deze dekkingsgraad een gemiddelde betreft, zijn er ook fondsen met een lagere beleidsdekkingsgraad. De meeste fondsen lijken volgens Aon echter uit de gevarenzone te zijn. Een daling van de rente en de Ultimate Forward Rate (UFR) zorgden ervoor dat de waarde van de verplichtingen met ruim 4% toenam.

Het kan zo weer omslaan

In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de dekkingsgraad ongeveer 10%-punten. “De daling van de dekkingsgraad in de maand juli geeft aan hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan en de situatie kunnen doen omslaan”, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions. ”Waakzaamheid is en blijft voor besturen van pensioenfondsen dus geboden”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.