Diks wil realtime database schadevrije jaren

1

Diks pleit voor een realtime database waarin verzekeraar èn intermediair inzage hebben en waarin de actuele schadevrije jaren van de klant op de polis van een autoverzekering te zien zijn.

Diks haakt daarbij in op de regeling van het Verbond ven Verzekeraars dat vanaf 2014 het aantal opgebouwde schadevrije jaren wordt vermeld op de polis van een autoverzekering. Volgens vergelijkingssite Diks.nl schiet de oplossing van het Verbond echter tekort.

In de praktijk wordt een verzekeringsaanvraag vaak via het intermediair gedaan. Krijgt het intermediair geen inzage in het aantal schadevrije jaren dan heeft de direct writer een oneerlijk concurrentievoordeel, meent Diks. Met een realtime database kan de aanvraag direct met het juiste aantal schadevrije jaren worden ingediend. Dat de klant wordt geconfronteerd met een hogere premie omdat het aantal opgegeven schadevrije jaren niet juist blijkt te zijn, behoort daarmee tot het verleden.

De realtime database zou volgens Diks een verlengstuk kunnen zijn van Roy-Data waarin nu al de schadevrije jaren van geroyeerde polissen staan genoteerd.

Tot de realtime database een feit is pleit Diks voor afschaffing van de verwarrende term ‘schadevrije jaren’. De klant beschouwt schadevrije jaren als de jaren die hij in zijn leven schadevrij heeft gereden, terwijl door de uitwerking van de bonus/malusladder vaak een heel ander aantal schadevrije jaren uit de bus komt. De klant wil beloond worden en de Nederlander is dol op sparen. Om die reden stelt Diks voor de klant niet met ‘schadevrije jaren’ te belonen maar met ‘spaarpunten’ voor elk jaar dat er geen schade op de verzekeringspolis is geclaimd. “Dit neemt de onduidelijkheid, de miscommunicatie en het onbegrip ovder de term ‘schadevrije jaren’ weg en maakt duidelijk dat als je in je leven bijvoorbeeld tien jaren schadevrij hebt gereden, je deze niet zonder meer op meerdere polissen kan gebruiken. Je spaart namelijk met schadevrije jaren of liever spaarpunten per polis korting op de verzekeringspremie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.