Digitalisering vereist een langetermijnvisie

0

Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland, merkt een tweedeling op tussen mkb-ers die de urgentie van digitalisering erkennen, hierin investeren en groeien én ondernemers die niet goed weten waar te beginnen en daarom geen gebruik maken van alle mogelijkheden.

MKB-financieringsplatform October heeft via onderzoeksbureau Panelwizardonder 1.023 Nederlandse mkb-ondernemers gevraagd naar de noodzaak om te digitaliseren en welke digitale tools er nu worden gebruikt. Van hen ziet 62% het meegaan in digitale ontwikkelingen als een vereiste voor de toekomstige groei van hun organisatie. Maar bijna de helft (49%) weet daarbij niet precies hoe digitale ontwikkelingen kunnen worden ingezet om de onderneming te laten groeien.

In de afgelopen twee jaar is door 60% van de mkb-ondernemers geïnvesteerd in het (verder) digitaliseren van hun onderneming. Ruim een derde van hen verwacht dit jaar hierin meer te investeren dan het afgelopen jaar.

Langetermijnvisie

Volgens Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland, bepalen digitale tools en systemen in toenemende mate het succes van een organisatie. “Door handelingen en processen te versimpelen middels deze tools, kunnen ondernemers zich in de toekomst concentreren op dat waar ze goed in zijn; ondernemen. Digitalisering vereist dan ook een langetermijnvisie, omdat de resultaten niet direct tastbaar zijn. Dat verklaart wellicht waarom de actie onder een deel van de ondernemers zo laag is. Er lijkt een tweedeling te zijn tussen ondernemers die de urgentie van digitalisering erkennen, hierin investeren en groeien, en ondernemers die niet goed weten waar te beginnen en daarom geen gebruik maken van alle mogelijkheden.”

Grote verschillen

De noodzaak om te digitaliseren wordt volgens dit onderzoek het sterkst gevoeld onder ondernemers in de informatie- en communicatiesector (83%) en zakelijke dienstverlening (78%). In de bouw en logistieke sector is deze urgentie met slechts 33% het laagst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.