Digitalisering positief ontvangen

0

58% van de Nederlanders ziet technologische ontwikkelingen als een vooruitgang. Onder 66-plussers is dit zelfs ruim 60%, ondanks dat deze groep soms moeite heeft om bij te blijven. Op het gebied van persoonlijke relaties is men het minst positief gestemd over de rol van digitalisering.

Dit blijkt uit de resultaten van de ING Digitale Monitor, een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders. De respondenten vinden de rol van digitalisering het grootst op het gebied van bankieren (84%), media (80%) en economie (79%). Het gebruik van digitaal bankieren is het afgelopen half jaar opnieuw toegenomen en verschuift steeds meer van internetbankieren op de pc of laptop naar mobiel bankieren via een app of browser.

Ouderen positief

Een kleine groep respondenten (16%) maakt zich veel zorgen om de digitalisering, vooral vanwege de betrokkenheid in de samenleving die hiervan het gevolg is. De mensen die zichzelf niet erg digitaal vinden en moeite hebben om bij te blijven met alle digitale ontwikkelingen, zijn toch vooral 66-plussers. Opvallend daarbij is wel dat zij niet negatiever tegenover digitalisering staan dan jongeren.

Verantwoordelijkheid

Het wordt belangrijk gevonden dat iedereen mee kan komen met digitale ontwikkelingen. Deze taak en verantwoordelijkheid wordt door de respondenten vooral van bedrijven (60%) en de overheid (58%) verwacht. Een groot deel van hen vindt echter ook dat deze verantwoordelijkheid bij mensen zelf ligt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.