Digitalisering helpt startende ondernemers

0

In 2018 zijn in Nederland ruim 157.000 starters een eigen bedrijf begonnen, 15% meer dan in 2017. Een ruime meerderheid van de starters is werkzaam als zzp’er. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters ook de komende jaren nog hoog zal blijven.

Die aanhoudende groei wordt volgens de economen veroorzaakt door digitalisering en structurele wijzigingen op de arbeidsmarkt. Mede dankzij bijvoorbeeld online platformen als Uber en Temper kunnen zelfstandigen relatief eenvoudig aan opdrachten komen. Tegelijkertijd waarschuwen de economen dat eventueel nieuw overheidsbeleid voor starters en/of zzp’ers, de groei van het aantal starters in de toekomst kan beperken.

Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau: “Zo bestaat er onduidelijkheid over de juridische arbeidspositie van zelfstandigen die voor online platformen als Deliveroo en Helpling werken. Zijn dit ondernemers of werknemers? Daarnaast kan eventuele afschaffing of verkrapping van de startersaftrek of invoering van een verplichte pensioenopbouw voor zzp’ers mensen ontmoedigen om een eigen bedrijf op te zetten.”

Groeisectoren

Vooral in de transport & logistiek en de bouw nam het aantal starters in 2018, met respectievelijk 38% en 34%, fors toe. Mede door de combinatie van een aanhoudende economische groei en een krappe arbeidsmarkt kan het lucratief zijn om hier als zzp’er aan de slag te gaan. Het aandeel starters is vooral hoog in de vier grote steden. Waar dienstensteden als Amsterdam en Utrecht relatief veel starters in de zakelijke dienstverlening en ICT hebben, heeft Den Haag relatief veel starters in de bouw, wat al jaren een populaire sector is onder starters.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.