Digitaal Paspoort verdwijnt uiterlijk op 7 januari 2022

0

De verzekeringssector gaat als eerste private sector over op eHerkenning als veilig inlogmiddel. Na 7 januari 2022 kan het Digitaal Paspoort om veiligheidsredenen niet meer gebruikt worden.

Het Verbond van Verzekeraars, Adfiz en de NVGA én Sivi sloegen in 2020 de handen ineen om hun leden te informeren over de transitie van het Digitaal Paspoort naar een nieuw en veilig inlogmiddel: eHerkenning. De brancheafspraak is dat verzekeraars, serviceproviders en financieel adviseurs voor eind 2021 overstappen naar eHerkenning. Op een speciale pagina maakt Sivi de voortgang van de implementatie zichtbaar. Veel dienstverleners gaan in Q3 over op eHerkenning en een handjevol in Q4. Naar schatting is voor 1 oktober qua marktaandeel 80% van de dienstverleners over.

Harde einddatum

Peter Mols (foto), directeur van Sivi: “Alle Digitale Paspoorten die dit jaar nog worden verlengd, krijgen 7 januari 2022 als harde einddatum. Dit betekent dat na 7 januari 2022 het Digitale Paspoort niet meer gebruikt kan worden. Tot die tijd is het raadzaam om het Digitaal Paspoort te verlengen, als dienstverleners waarmee zaken wordt gedaan, niet op tijd klaar zijn met de implementatie van eHerkenning. Dit verlengen kan vanwege de korte looptijd tegen gereduceerd tarief. Digidentity helpt adviseurs bij een goede overstap.”

Bedrijfscertificaat

Mols: “eHerkenning is niet geschikt om digitale documenten en berichten via Aplaza op te halen in het softwarepakket van het intermediair. Hiervoor is het Bedrijfscertificaat wel geschikt dat nu al door de meeste softwareleveranciers wordt ondersteund. Het advies aan adviseurs die het Digitaal Paspoort alleen gebruiken om documenten en berichten op te halen via Aplaza: stap zo snel als mogelijk over op het Bedrijfscertificaat. Het Bedrijfscertificaat kan besteld worden via Solera Nederland.”

Verzekeraars

Verzekeraars met een afvaardiging in het Sivi-bestuur ondersteunen actief de migratie naar eHerkenning en kunnen in de eerste week van 2022 ook zelf het inloggen met Digitaal Paspoort onmogelijk maken. Dit zijn onder andere ASR, De Goudse en Avéro Achmea.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.