Digitaal Paspoort is verleden tijd, ‘Single Sign On’ blijft

0

De verzekeringssector is als eerste private sector over op eHerkenning als veilig inlogmiddel, laat SIVI met enige trots weten. Sinds 7 januari 2022 is het Digitaal Paspoort niet meer in gebruik. Een van de voordelen van het Digitaal Paspoort was ‘Single Sign On’. Die vorm van inloggemak blijft beschikbaar.

SIVI sloeg in 2020 samen met het Verbond van Verzekeraars, Adfiz en de NVGA de handen ineen om zoveel mogelijk organisaties en gebruikers over te krijgen op eHerkenning als standaard inlogmiddel binnen de branche. Het Digitaal Paspoort kon om veiligheidsredenen niet langer worden gebruikt.

Verzekeringsondernemers kregen tot 7 januari 2022 de tijd om de overstap te maken naar eHerkenning (voor medewerkers) en Bedrijfscertificaat (voor ondernemingen) als centraal identificatie- en authenticatiemiddel. Vrijwel alle partijen (32) die voorheen werkten met het Digitaal Paspoort zijn over op eHerkenning, een enkeling realiseert dit binnenkort. De Monitor Migratie Digitaal Paspoort naar eHerkenning geeft maandelijks een update van de voortgang.

Inmiddels hebben ook vijf ‘nieuwe’ partijen aangegeven binnen een redelijke termijn eHerkenning aan te gaan bieden voor veilig inloggen.

Single Sign On is gebleven

Een van de grootste voordelen van het Digitaal Paspoort was Single Sign On: hiermee hoefde de adviseur maar één keer in te loggen op zijn/haar werkplek met het Digitaal Paspoort, om vervolgens de hele dag toegang te hebben tot elk portaal dat met het Digitaal Paspoort werd ontsloten. “Met adviseurs die twintig portalen per uur openen valt in te beelden hoeveel tijd hiermee gewonnen werd, ten opzichte van een methodiek waarin hij/zij iedere keer een wachtwoord moest invoeren”, aldus SIVI.

Met de overstap van Digitaal Paspoort naar eHerkenning is er dan ook voor gekozen om ‘Single Sign On’ te faciliteren. De verzekeraar of service provider wiens portaal wordt ontsloten moet dan wel binnen eHerkenning nadrukkelijk Single Sign On ‘aanzetten’ bij diens eHerkennings-makelaar. Staat SSO aan, dan hoeft een gebruiker twee uur lang niet opnieuw in te loggen, zolang hij/zij de actieve browser niet afsluit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.